Przed świętami wszyscy jesteśmy zabiegani – choinka, prezenty, sprzątanie i oczywiście gotowanie. To ostatnie można sobie rozłożyć w czasie – sprawdź, co można przygotować wcześniej na Wigilię.
Wigilia z wyprzedzeniem
Przygotowanie Świąt Bożego Narodzenia to ogromne wyzwanie. Tradycyjna polska Wigilia to nie tylko choinka i prezenty, ale również 12 potraw na stole, z których każdą trzeba przygotować. Na szczęście są takie potrawy, które można przygotować wcześniej na Wigilię. Nie tylko im to nie zaszkodzi, ale w niektórych przypadkach wręcz pomoże. Zaplanuj prace świąteczne tak, by poranek wigilijny nie był koszmarem – to naprawdę możliwe.
Co można przygotować 2 tygodnie wcześniej?
Już dwa tygodnie przed Świętami możesz upiec pierniczki. Nic nie stracą one na smaku, wręcz przeciwnie, w Wigilię będą idealne do jedzenia. Upiecz je 2 tygodnie przed Świętami, a tydzień wcześniej polukruj i schowaj w szczelnym pojemniku. O tym, jak je upiec piszemy tutaj.
Inną potrawą, którą na Wigilię możesz przygotować 2 tygodnie wcześniej są uszka i pierogi. Zrób je i zamróź, a nie stracą nic ze swoich walorów. Możesz zamrozić je na surowo – rozłóż je na tacy tak, by się ze sobą nie stykały i włóż na 2 godziny do zamrażarki. Po tym czasie wyjmij i przełóż do szczelnie zamykanych woreczków – wytrzymają nawet 3 miesiące. Możesz też zamrozić pierogi gotowane. Wystarczy, że przed mrożeniem je osuszysz i posmarujesz olejem. Tak zamrożone pierogi możesz przechowywać 4 tygodnie. Jak zrobić pierogi piszemy tutaj.
Tydzień przed Wigilią
7 dni przed Wigilią możesz przygotować zakwas na barszcz. Wręcz należy to zrobić kilka dni przed Świętami jeśli barszcz ma wyjść naprawdę dobry. O tym, jak go zrobić piszemy tutaj. Inną potrawą, której również dobrze zrobi, jeśli sobie tydzień postoi są śledzie w oleju. O ich przygotowaniu piszemy tutaj. Jeśli natomiast chodzi o słodkości, to kruchym ciasteczkom świątecznym również nie zaszkodzi, jeśli sobie tydzień postoją, byle zamknąć je w szczelnym pojemniku. O ich przygotowaniu pisaliśmy tutaj.
Wigilia – potrawy do przygotowania 4 dni wcześniej
Królem może nie wigilijnego, ale z pewnością świątecznego stołu jest bigos. Każdy jego koneser wie, że najlepszy jest kilka dni po ugotowaniu a wielokrotne odgrzewanie jedynie podkreśla jego walory. O tym, jak przygotować tradycyjny, polski bigos piszemy tutaj. Inną potrawą, którą możemy przygotować wcześniej jest kapusta z grzybami. W jej przypadku, podobnie zresztą jak w przypadku bigosu nie zaszkodzi zamrażanie, można też zamknąć ją w słoikach. Przepis na kapustę z grzybami podajemy tutaj.
Dwa dni przed Świętami
Dwa dni do Wigilii to idealny czas, aby przygotować zupę grzybową – na Wigilię wystarczy doprawić ją już tylko śmietaną. O tym, jak ją ugotować piszemy tutaj. Sałatce śledziowej również nie zaszkodzi, jeśli postoi sobie dwa dni do świąt, dzięki temu aromaty jej składników pięknie się ze sobą wymieszają. Przepis na sałatkę śledziową podajemy tutaj. To również dobry moment, żeby upiec sernik czy seromakowiec. O pieczeniu sernika piszemy tutaj. Warto też nastawić już kompot z suszu.
Wigilia – dania do przygotowania jeden dzień wcześniej
Dzień przed Wigilią zrób sałatkę jarzynową, o przepisie na nią piszemy tutaj. To również dobry moment, żeby przygotować rybę po grecku czy w galarecie. Przepis na karpia po żydowsku podajemy tutaj, to danie również dobrze zrobić dzień przed kolacją wigilijną tym bardziej, że potrzebujemy do niego sprawionych resztek ryby. To dobra okazja, aby pozostałą część karpia, czyli dzwonka do pieczenia w Wigilię już zamoczyć w mleku lub obłożyć cebulą i zostawić na noc, by ryba pozbyła się zapachu mułu. To również dobry moment na pieczenie mięs i ciast.
W ten sposób w samą Wigilię będziemy mieli już dużo mniej pracy – praktycznie rozmrażanie odgrzewanie no i pieczenie karpia.
ZOBACZ TEŻ: