Wigilia to okazja, aby na naszych stołach pojawiły się dania rybne. Takie jak śledzie pod pierzynką – pyszny przepis na sałatkę śledziową prosto z Kresów.
Śledzie pod pierzynką, czyli szuba
Ta niezwykła sałatka ze zwykłych składników pochodzi z Ukrainy. To właśnie z Kresów przywędrowała na wigilijne polskie stoły. Jest nie tylko smaczna, ale i świetnie się prezentuje, kolorowa warstwowa potrawa w przezroczystej misce będzie ozdobą każdego stołu. Można też ją zrobić w szklankach do whisky, wtedy każda szklanka będzie zawierała jedną porcję. Choć wygląda bogato, tak naprawdę powstaje z dość tanich i łatwo dostępnych w naszym klimacie składników. Ze względu na dużą ilość warzyw jest duża szansa, że zasmakuje także tym, którzy nie przepadają za rybami. To danie najlepiej zrobić dzień przed Wigilią, bo składniki muszą się „przegryźć” i porządnie schłodzić w lodówce.
Składniki
Oto składniki, których potrzebujesz, aby przyrządzić śledzie pod pierzynką:
- 4 płaty śledzi w słonej zalewie
- 3 ziemniaki
- 3 buraki
- 3 marchewki lub 3 ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 cebula
- majonez
- 3 jajka
- mleko
- sól i pieprz
Śledzie pod pierzynką – przepis
Śledzie opłucz dokładnie z zalewy, zalej mlekiem i odstaw na 2 – 3 godziny. Marchew, buraki i ziemniaki ugotuj a cebulę poszatkuj. Marchew zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami a buraki na grubych oczkach. Jeśli dajesz zamiast marchwi ogórki – pokrój je w kostkę, podobnie jak ziemniaki. Jaja ugotuj na twardo. Śledzie pokrój na drobne cząstki i ułóż na dnie miski, na nie kładź warstwę poszatkowanej cebuli. Posmaruj cebulę warstwą majonezu, popieprz i połóż na nią warstwę pokrojonych w kostkę ogórków lub startej marchwi i znów posmaruj majonezem. Na to połóż warstwę buraków, posmaruj je majonezem po czym jajka zetrzyj na tarce i posyp nimi sałatkę. Odstaw do lodówki na dzień lub dwa.
ZOBACZ TEŻ