Pierogi z kapustą i grzybami to danie, bez którego wielu nie wyobraża sobie Wigilii. Dowiedz się, jak samemu je przyrządzić.
Składniki do ciasta:
- mąka pszenna typ 500: od ½ kg do 650 g;
- przegotowana, gorąca woda (ale już nie wrzątek);
- 50 g masła;
- sól (pół łyżeczki).
Uniwersalne ciasto na pierogi można też wykorzystać na przykład jako bazę do uszek do barszczu, gdyż robi się je bardzo podobnie. Niektórzy dodają do ciasta jajko, ale nie należy tego robić, bo wtedy ciasto stwardnieje. Można ewentualnie dodać tylko żółtko, ale nie jest to konieczne.
Wyrabiamy ciasto. Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy sól i mieszamy. Do gorącej wody dodajemy masło, które w niej rozpuszczamy. Teraz tę wodę stopniowo dodajemy do mąki i mieszamy, uważając, żeby się nie poparzyć. Ugniatamy ciasto i przekładamy na popruszony mąką blat stołu lub stolnicę. Wyrabiamy ciasto przez około 10-15 minut, aż stanie się jednolitą, miękką masą (jeśli ciasto jest za suche, dodajemy wody, jeśli za mokre – dosypujemy mąki i dalej wyrabiamy). Wyrobione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w suche miejsce w temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu formujemy ciasto w wałek, który dzielimy nożem na 4-5 części. Teraz bierzemy jedną z tych części i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Ciasto jest gotowe do nałożenia farszu.
Składniki do farszu:
- 600-800 g kiszonej kapusty;
- około 50 g suszonych grzybów;
- 1 cebula;
- sól, pieprz;
- olej (może być rzepakowy lub słonecznikowy);
- przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie).
Farsz jest najważniejszy w pierogach. W tym przypadku jego przygotowanie należy zacząć już dzień wcześniej. Suszone grzybu dokładnie umyj i wypłucz w zlewie. Włóż do miski i zalej zimną wodą. Przykrytą miskę z moczącymi się grzybami wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij zmiękczone grzyby z miski, ale nie pozbywaj się wody, w której nocowały – przelej ją do większej szklanki lub słoika. Grzyby drobno posiekaj.
Odciśnij kapustę kiszoną, posiekaj na drobno, włóż do garnka i zalej wodą pozostałą z nocnego moczenia grzybów. Do garnka dorzuć 3-4 liście laurowe, trochę ziela angielskiego i szczyptę pieprzu. Przykryj garnek pokrywką, postaw na ogniu i gotuj przez około godzinę, aż kapusta zmięknie, co jakiś czas mieszając.
Poszatkuj drobno cebulę i wrzuć ją na rozgrzany na patelni olej. Podsmażaj cebulę, aż się zeszkli, pilnując żeby się nie przypaliła (nie używaj zbyt dużego ognia). Gdy już będzie zeszklona, dodaj do niej grzyby i smaż przez około 2 do 3 minut. Teraz na patelnię dodaj ugotowaną kapustę z garnka i całość dokładnie wymieszaj, smażąc przez około 20-30 minut, pilnując, żeby się nie przypaliła gdy woda odparuje. Farsz zostawić do wystygnięcia.

Lepienie pierogów z kapustą i grzybami
Skoro mamy już gotowe ciasto i farsz do pierogów, to nie pozostaje nam nic innego, jak tylko połączyć całość w jedno. W rozwałkowanym na cienko cieście wycinamy szklanką kółka. Na ich środek nakładamy farsz łyżeczką. Składamy ciasto na pół i zagniatamy brzegi wokół farszu, tworząc pieróg. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta i farszu.
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Do wrzątku wrzucamy przygotowane przez nas pierogi i czekamy, aż same wypłyną na powierzchnię. Odczekujemy jeszcze chwilę (około 2 minuty) i możemy je wyciągać i odcedzać oraz podawać swoim gościom podczas wieczerzy wigilijnej i nie tylko!
Pierogi z kapustą i grzybami - o czym pamiętać
Pierogi z kapustą i grzybami - jak przygotować grzyby?
Namocz je w wodzie przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Jak długo trzeba gotować kapustę do farszu?
Trzeba ją dusić w garnku aż zmięknie - zazwyczaj około godziny, czasami nieco dłużej.
Ile gotować pierogi z kapustą i grzybami?
Wrzucamy je do wrzątku i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię. Odczekujemy około 2 minuty i możemy je wyciągać z wody.