Do ugotowania czerwonego barszczu na Wigilię niezbędny jest zakwas buraczany. Warto spróbować zrobić go samodzielnie. Barszcz z nim będzie pyszny, a do tego zakwas jest bardzo zdrowy.
Zakwas buraczany można wykorzystywać nie tylko do czerwonego barszczu. Można go pić, zakwaszać nim zupy i dodawać do innych potraw, zastępując nim ocet lub sok z cytryny. Warto zawsze mieć go pod ręką w lodówce. Jest bardzo zdrowy – działa detoksykująco i dostarcza nam probiotyków oraz mnóstwa witamin. Przygotowanie go nie jest trudne i nie trzeba go robić tuż przed Wigilią. Przecedzony zakwas z buraków można przechowywać w zamkniętej butelce w lodówce nawet przez kilka miesięcy.
Składniki zakwasu
- 1,5 kg buraków czerwonych, najlepiej podłużnych
- 2 litry przegotowanej wody
- 6 dużych ząbków czosnku (możesz dodać trochę więcej, jeśli lubisz czosnek)
- łyżka soli kamiennej niejodowanej
- kromka chleba razowego albo kilka łyżek soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty, albo jeśli mamy – kilka łyżek poprzedniego zakwasu
- ewentualnie, jeśli lubisz, możesz dodać kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu
Sposób przygotowania zakwasu buraczanego
Przygotowujemy odpowiednie naczynie na zakwas – może to być odpowiednio duży garnek kamionkowy lub szklany słój. Naczynie myjemy i wyparzamy.
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ciasno układamy je w naczyniu do kiszenia, lekko ugniatając. Dodajemy obrane, przekrojone ząbki czosnku i ewentualne pozostałe przyprawy. Jeśli chcemy użyć razowego chleba – kromkę kładziemy na wierzch.
Do przegotowanej, najlepiej ciepłej wody dodajemy sól i sok z ogórków (jeśli używamy zamiast chleba), mieszamy i zalewamy ułożone w słoju lub garnku składniki. Woda powinna przykrywać wszystkie składniki, nic nie powinno wystawać, zwłaszcza chleb, bo może spleśnieć.
W słoju powinno zostać jeszcze trochę miejsca, ponieważ podczas procesu fermentacji na wierzchu będzie tworzyć się piana. Naczynie przykrywamy podwójnie złożoną gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Zaglądamy co jakiś czas, np. po 4 dniach i sprawdzamy, czy zakwas buraczany jest już gotowy.
Kiedy stwierdzimy, że jest już wystarczająco ukiszony, delikatnie zbieramy pianę z wierzchu (wyrzucamy) i przecedzamy zakwas przez bardzo gęste sitko. Zlewamy do czystych wyparzonych butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Ukiszone buraki i czosnek możemy wykorzystać do innych potraw, np. do sałatki.
Jeśli nie zależy nam, żeby zakwas ukisił się szybko, możemy nie dodawać chleba ani soku z ogórków czy kapusty. Najlepiej jest zostawiać kilka łyżek poprzedniego zakwasu i dodawać jako składnik przyspieszający kiszenie do kolejnego (wtedy nie dodajemy już ani chleba, ani soku).
Jeśli chcemy, żeby zakwas się szybciej ukisił i był bardziej kwaśny, możemy dodać łyżeczkę cukru.
Jak dodawać zakwas buraczany do barszczu
Zakwas buraczany dodajemy do barszczu lub innej zupy dopiero po zagotowaniu. Nie gotujemy barszczu z zakwasem, bo straci swój piękny czerwony kolor.
Co warto wiedzieć o zakwasie buraczanym
Czy zakwas buraczany jest zdrowy?
Zakwas buraczany działa detoksykująco i dostarcza nam probiotyków oraz mnóstwa witamin.
Jak długo można przechowywać zakwas buraczany?
Przecedzony zakwas z buraków możesz przechowywać przez kilka miesięcy w zamkniętej butelce w lodówce.
Do czego można użyć zakwasu buraczanego?
Na zakwasie buraczanym możemy oczywiście ugotować barszcz czerwony, ale także można go pić, zakwaszać nim zupy i dodawać do innych potraw, zastępując nim ocet lub sok z cytryny.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Przeczytaj też:
- Barszcz czerwony na Wigilię – przepis krok po kroku
- Zupa migdałowa na Wigilię – staropolski przepis krok po kroku
- Zapomniana zupa migdałowa – przepis na Wigilię (inny przepis)
- Strucla makowa na Boże Narodzenie – przepis krok po kroku
- Wigilijna kapusta z grzybami – przepis Magdy Gessler
- Pierniczki – przepis na ostatnią chwilę
- Karp po żydowsku – przepis na wigilijne danie
- Pierogi z kapustą i grzybami – przepis dla każdego
- Uszka do barszczu wigilijnego – prosty przepis
- Zupa grzybowa – przepis na Wigilię