Podobno to potrawa, na którą każda gospodyni ma swoją koncepcję, więc smakuje inaczej w każdym domu. Sprawdź nasz przepis na tradycyjny polski bigos.
Tradycyjny polski bigos – nasza duma narodowa
Bigos znany jest nie tylko w Polsce, ale również na Litwie czy Białorusi – utarło się jednak przekonanie, że to tradycyjna polska potrawa. Jej zalety sławił już Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”, bigos pojawia się na naszych stołach z okazji rodzinnych spotkań i imprez wprawiając w stan szoku zagranicznych gości. Są zwolennicy robienia go z samym mięsem lub tylko z kiełbasą, jedni twierdzą, że należy robić go tylko z kiszonej kapusty, inni stawiają na mieszanie jaj z białą kapustą. W mowie potocznej mówimy, że ktoś „narobił bigosu”, jeśli coś namieszał lub skomplikował. Bo też i tradycyjny polski bigos to mieszanka tylu składników, że dietetycy łapią się za głowy. Ale za to smak tej potrawy jest nieporównywalny z niczym innym.
Składniki
Aby zrobić tradycyjny polski bigos przygotuj:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 kg białej kapusty
- 800 g mięsa – raczej tłustego typu łopatka, żeberka,
- 2 laski kiełbasy wędzonej – mogą być różne rodzaje
- 5 wędzonych śliwek
- 200 g suszonych grzybów
- ok 160 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- 5 listków laurowych
- 7 ziarnek ziela angielskiego
- sól i pieprz
Przepis na tradycyjny polski bigos
Suszone grzyby zalej gorącą wodą i wymocz przez minimum godzinę. W tym czasie pokrój mięso w kostkę, kapustę kiszoną pokrój a białą poszatkuj. Wrzuć wszystko do garnka i zalej wodą tak, aby przykrywała wszystkie składniki, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj przez godzinę. Grzyby wyjmij z wody, posiekaj, to samo zrób ze śliwkami i dorzuć wszystko do garnka. następnie pokrój w plastry kiełbasę i dorzuć ją do gotującego się bigosu, dodając jednocześnie przecier, musztardę, sól i pieprz. Dobry bigos powinien gotować się na małym ogniu około 2 – 3 godzin, co jakiś czas go zamieszaj, aby się nie przypalił. Potrawa będzie gotowa, gdy odparuje z niej cała woda. Bigos to jedna z tych potraw, którym służy odgrzewanie – z każdym odgrzaniem będzie coraz lepszy. Możesz go też wekować lub mrozić jeśli przypadkiem zrobisz go za dużo.
ZOBACZ TEŻ:
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.