Biała ryba z duszonymi warzywami to idealne danie wigilijne danie dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. Sprawdź nasz przepis na rybę po grecku.
Ryba po grecku wcale nie jest z Grecji
Każdy Grek mocno by się zdziwił, gdyby się dowiedział jak wygląda nasza ryba po grecku. Tak naprawdę to staropolska potrawa, której nazwa wzięła się z naszych wyobrażeń o kuchni greckiej. No bo przecież ryby plus warzywa w oliwie – tak pewnie je się w Grecji… Tak czy inaczej ryba po grecku jest pyszna, można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, samą lub jako dodatek na przykład do obiadu – niekoniecznie świątecznego. Na polskich wigilijnych stołach pojawia się od wieków i jest świetną alternatywą dla tradycyjnego karpia.
Składniki
Aby cieszyć się rybą po grecku tak naprawdę musisz przygotować dwie potrawy – rybę i warzywny sos. Ale nie martw się, to tylko brzmi dość skomplikowanie – tak naprawdę to potrawa, którą bardzo trudno zepsuć. Składniki na danie poniżej:
- pół kg białej ryby – może być dorsz, mintaj, miruna
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- biała część pora
- 2 cebula
- 200 ml koncentratu pomidorowego, może być też puszka krojonych pomidorów
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki
- cytryna
- przyprawy: sól i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
- pół litra wody lub bulionu
Ryba po grecku – przepis krok po kroku
Umyj marchew, seler i pietruszkę, następnie cebulę pokrój w piórka a resztę warzyw zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój w plasterki. Cebulę zeszklij na oleju, po 5 minutach dodaj do niej resztę warzyw i smaż przez kilka minut. Dolej do warzyw wodę, dorzuć 5 ziarnek pieprzu, 3 ziarnka ziela angielskiego, 3 listki laurowe, posól do smaku i gotuj przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj do wywaru koncentrat i dokładnie wymieszaj. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez kwadrans – w tym czasie możesz przygotować rybę. Natrzyj ją solą, pokrój na mniejsze kawałki. Obtaczaj je w mące i smaż na patelni na rozgrzanym oleju aż nabierze złotego koloru. Następnie rybę ułóż na dnie naczynia i rozłóż na niej warzywa z sosem. Możesz podawać na ciepło lub schłodzić i podawać jako zimną przystawkę.
ZOBACZ TEŻ: