Kompot z suszu jest nieodłącznym, tradycyjnym elementem wigilijnej wieczerzy. Przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty.
Kompot z suszu – bardzo zdrowa tradycja
Napoje z suszonych owoców wywodzą się z tradycji Łemków, którzy latem zbierali i suszyli owoce by zimą przygotowywać z nich gorące herbaty i kompoty. Z czasem kompot z suszu nabrał większych mocy znaczeniowych. Wypity w wigilię miał zapewniać długowieczność i chronić przed złymi mocami. Jego poszczególne składniki miały inne magiczne działanie: śliwki chroniły przed złem, gruszki zapewniały dostatek, jabłka – miłość, a figi – liczne potomstwo. Dziś już w magiczne właściwości kompotu z suszu mało kto wierzy, ale możemy być pewni jego wpływu na zdrowie. Suszone owoce zawierają wiele witamin oraz błonnik. Dzięki temu poprawiają trawienie, co akurat w czasie Świąt Bożego Narodzenia może się bardzo przydać.
Składniki
Aby cieszyć się kompotem z suszu, przygotuj:
- pół kilo suszonych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, cytrusy)
- dwa litry wody
- laskę cynamonu
- kilka goździków
- miód do smaku
Przepis na wigilijny kompot z suszu
Owoce włóż do dużego garnka i zalej dwoma litrami wody, a całość zostaw na noc. Rano garnek wstaw na gaz i zagotuj wywar, a kiedy zacznie wrzeć – zmniejsz gaz i dodaj przyprawy. Kompot będzie gotowy po upływie pół godziny. Możesz go podawać na ciepło lub schłodzić i serwować jako zimny napój. Wywar będzie „naciągał” jeszcze przez wiele godzin, dlatego z czystym sumieniem możesz na drugi dzień do kompotu dolać. wody.
ZOBACZ TEŻ: