Sernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Sprawdź, jak wśród nawału obowiązków zrobić go szybko i prosto
Sernik nie taki polski..
Sernikami zajadali się już starożytni, słodkie ciasto było wówczas uznawane za wyjątkowe do tego stopnia, że częstowano nim zwycięzców olimpiad. Dziś jest znany na całym świecie, a każdy kraj, a nawet region robi go na swój sposób.
Składniki
Na tę wersję sernika nie potrzeba wiele składników, sekretem jest to, aby były one dobrej jakości i by miały temperaturę pokojową. Na ciasto trzeba przygotować:
- kilogram sera twarogowego z wiaderka
- kostkę masła
- 4 jaja
- szklankę cukru
- łyżeczkę cukru waniliowego (mogą być 3-4 krople olejku waniliowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Szybki sernik – przepis
Masło roztapiam w garnku i studzimy do temperatury pokojowej, po czym wszystkie składniki razem miksujemy do konsystencji budyniu. Tak powstałą masę wylewamy na tortownicę, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Sernik wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, a po 30 minutach do 120 stopni i tak pieczemy jeszcze przez pół godziny. Po wyłączeniu ciasto zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Ważna uwaga – w trakcie pieczenia ani na moment nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Po wystygnięciu sernik przekładamy do lodówki, a gościom podajemy posypany cukrem pudrem, możemy też dodać owoce lub kleksa bitej śmietany.
ZOBACZ TEŻ:
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]