Mazurek na Wielkanoc - przepis na mazurek królewski
Strona główna » Przepis na królewski mazurek wielkanocny. Zaskocz bliskich na Wielkanoc!

Przepis na królewski mazurek wielkanocny. Zaskocz bliskich na Wielkanoc!

Poznaj przepis na pyszny królewski mazurek wielkanocny. Dowiedz się, jak przygotować doskonałe ciasto na Wielkanoc, które na pewno wszystkim będzie smakowało. Warto się postarać!

Mazurek to tradycyjne polskie ciasto, które na Wielkanoc przygotowywane jest w niemal każdym polskim domu. Istnieje wiele jego odmian i zapewne każda babci lub mama ma własny, przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis. My proponujemy coś nieco innego: zagraniczną wariację naszego tradycyjnego, świątecznego ciasta.

Przepis na mazurek królewski pochodzi z serwisu Thespruceeats.com – wypróbuj go i sprawdź, czym różni się od tradycyjnych polskich ciast wielkanocnych oraz czy będzie smakować twoim bliskim.

Sprawdź też: Mazurek wielkanocny – tradycyjny [Przepis]

Ciasto na mazurek wielkanocny

Mazurek królewski w tym wydaniu jest prosty w przygotowaniu: łączny czas nie powinien przekroczyć niecałej godziny (około pół godziny na przygotowanie ciasta i 20 minut pieczenia). Przygotowana porcja wystarczy dla około 8 osób.

Ciasto na mazurek wielkanocny – składniki:

Do przygotowania mazurka potrzebnych będzie:

  • 170 g masła – wyjętego z lodówki, w temperaturze bliskiej pokojowej;
  • 4 łyżki stołowe cukru;
  • około 55 g zmielonych/pokruszonych migdałów;
  • pół łyżeczki startej skórki cytryny;
  • 2,5 szklanki mąki uniwersalnej;
  • 2 duże jajka ugotowane na twardo z usuniętymi żółtkami;
  • 1 duże, surowe żółtko;
  • szczypta soli;
  • szczypta cynamonu;
  • około 170 g konfitury morelowej;
  • około 170 g konfitury wiśniowej lub malinowej;
  • 1 duże jajko;
  • cukier puder.

Zobacz: Kiedy sadzić rzeżuchę, żeby wyrosła na Wielkanoc? Sprawdź!

Ciasto na mazurek wielkanocny – jak zrobić?

Włóż do miski masło i cukier i zmiksuj je za pomocą miksera, aż uzyskasz lekką i puszystą konsystencję. Następnie dodaj migdały, skórkę cytryny i mąkę oraz dwa ugotowane na twardo, pokruszone żółtka – całość wymieszaj ręcznie. Teraz dodaj surowe żółtko jajka, sól i cynamon i wyrabiaj ciasto tak długo, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Możesz też zrobić to wszystko w robocie kuchennym, jednak pamiętaj by nie ustawiać na początku wysokich obrotów – mieszanie nie powinno się odbywać zbyt szybko i gwałtownie. Kiedy będziesz już miała ciasto o jednolitej, gładkiej konsystencji, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Sprawdź: Najlepsze życzenia wielkanocne

Królewski mazurek wielkanocny – sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyjmij z lodówki ciasto i odetnij z niego mniej więcej 1/3, którą z powrotem zawiń w folię i ponownie wstaw do lodówki. Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż na posmarowaną tłuszczem formę do ciasta. Nakłuj widelcem ciasto w formie na całej jego powierzchni, by powietrze mogło znaleźć ujście podczas pieczenia.

Do mniejszej miski rozbij surowe jajko, dodaj do niego 1 łyżeczkę wody i wymieszaj je. Teraz wyjmij z lodówki pozostałą 1/3 ciasta, rozwałkuj i wytnij z niego paski. Teraz te paski ułóż na ciasto w formie do pieczenia, tworząc „królewski wzór” rodem z arrasów. Z pomocą pędzelka rozprowadź jajko wymieszane z wodą po paskach.

Teraz całość włóż do nagrzanego piekarnika na około 30 minut – aż będzie przyrumienione i chrupiące. Po tym czasie wyjmij ciasto i pozwól mu całkowicie wystygnąć. Teraz za pomocą łyżki nałóż owocowe konfitury w przestrzeń między paskami. Powstanie piękny, kolorowy wzór. Całość możesz lekko przyprószyć cukrem pudrem. Mazurek królewski gotowy – smacznego!

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Może Cię zainteresować:

Zobacz więcej >