Śniadanie wielkanocne to najważniejszy posiłek w czasie Świąt. Sprawdź, co postawić na wielkanocnym stole by sprostać tradycji i by było smacznie.
Śniadanie wielkanocne – dlaczego jest ważne?
Ten posiłek spożywamy tradycyjnie po powrocie z Rezurekcji, na której ogłasza się zmartwychwstanie Chrystusa. Ewangelia mówi, że Jezus po zmartwychwstaniu spotkał się z apostołami i zjadł z nimi. Śniadanie jest więc pamiątką tego wydarzenia. Z drugiej strony w tradycji był to pierwszy posiłek, który spożywano po Wielkim Poście, musiał więc być wyjątkowo obfity i zawierać wszystko, czego wierni odmawiali sobie przez ostatnie tygodnie.
Święconka na stole.
Przede wszystkim podczas śniadania wielkanocnego na stole powinny się znaleźć produkty poświęcone dzień wcześniej w święconce. Jajka, pieczywo, sól i pieprz, chrzan, babki, wędliny powinny być zjedzone w czasie świąt. Poświęcone jajko rozpoczyna biesiadowanie – zgromadzeni dzielą się nim składając sobie świąteczne życzenia. Jajko symbolizuje rodzące się życie i zwycięstwo życia nad śmiercią.
Jajka na śniadaniu wielkanocnym
Jaja na wielkanocnym stole pojawiają się w najróżniejszych postaciach. Mogą być na miękko lub na twardo, faszerowane lub w koszulkach. Pamiętajmy o dodatkach do nich takich jak majonez, sól, pieprz czy sos tatarski. Siłą rzeczy na stole powinny się również znaleźć kieliszki do jajek i pojemniki na skorupki. Jajka mogą też wystąpić w sałatkach lub pastach do smarowania pieczywa.
Biała kiełbasa – ważny punkt wielkanocnego śniadania.
Biała kiełbasa przywędrowała do nas z Niemiec, na naszych stołach symbolizuje dobrobyt. Stała się częstym składnikiem wielkanocnego żuru, a ponieważ szybko się psuje, podawana też jest na świąteczne śniadanie jako jedno z dań. Zjadamy ją z pieczywem i chrzanem ewentualnie z musztardą, rzadziej z keczupem.
Pieczywo
Chleb na wielkanocnym śniadaniu symbolizuje Chrystusa, dlatego na stole powinien znaleźć się koniecznie chleb ze święconki. Poza tym pieczywo jest dodatkiem do wszystkich tradycyjnych wielkanocnych potraw – jajek, kiełbas, pasztetów czy wędlin. Warto zadbać o różne rodzaje pieczywa tak, by zadowolić gusta wszystkich gości.
Wędliny i pasztety na wielkanocnym śniadaniu
Pojawiają się jako symbole dobrobytu i są w opozycji do tego, co jedliśmy w czasie Wielkiego Postu. Warto zadbać o ich dobrą jakość. Występują w formie wędzonej, gotowanej i pieczonej, a jako dodatki wykorzystujemy tu chrzan, sosy, musztardy i sos tatarski.
Chrzan, pieprz i sól
Te przyprawy nie tylko nadają smaku potrawom, ale też symbolizują ochronę przez zepsuciem i prawdę. W niektórych rejonach chrzan jest symbolem Męki Pańskiej. Jeśli były w święconce to koniecznie powinny znaleźć się na stole.
Nowalijki
Wielkanoc pokrywa się z występowaniem wiosennych nowalijek, więc warto postawić na stole sałatę, szczypiorek czy rzodkiewki. Będą nie tylko dodatkiem do jedzenia ale i ozdobą stołu. Sprawdzą się też wszelkiego rodzaju sałatki, bez których wielkanocne śniadanie nie może się obejść
Baby i mazurki na wielkanocnym śniadaniu? Jak najbardziej!
Nawet jeśli zwykle unikamy jedzenia słodyczy rano, to na wielkanocnym śniadaniu możemy sobie na nie pozwolić. Są symbolem dostatku i słodyczy życia, a poza tym pięknie wyglądają. Wszelkiego rodzaju wielkanocne baby czy mazurki będą miłym akcentem na zakończenie posiłku.
ZOBACZ TEŻ: