Poznaj prosty przepis na mazurek wielkanocny ze śmietankowo-kakaową pomadą. To tradycyjna receptura, dzięki której na pewno to pyszne świąteczne ciasto się uda.
Wielkanoc coraz bliżej i czas dobrze przygotować się do świąt. Dlatego też przedstawiamy prosty i pewny przepis na znakomity mazurek wielkanocny.
Sprawdź: Przepis na królewski mazurek wielkanocny. Zaskocz bliskich na Wielkanoc!
Kruche ciasto do mazurków – składniki:
- ½ kg mąki krupczatki;
- 1/3 szklanki cukru pudru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 150 g zimnego masła;
- 1 jajko (całe);
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 cukier wanilinowy.
Pomada na mazurki – składniki:
- 1 szklanka śmietany (18%);
- 2 szklanki (około 400 g) cukru;
- cukier waniliowy;
- 3-4 czubate łyżki kakao.
Zobacz: Palma wielkanocna – DIY. Jak zrobić palemkę wielkanocną samemu [Sprawdź]
Sposób przygotowania ciasta:
Na czysty blat lub stolnicę wysypać mąkę, dosypać do niej cukier puder i cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Następnie do masy dodać pokrojone w kostkę masło i delikatnie wymieszać, uważając żeby nie rozgrzać za bardzo całości (najlepiej mieszać samymi palcami i powoli, żeby nie ogrzewać masy wnętrzem dłoni). Do wyrobionej masy dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto, aż powstanie jednolita kula. Jeśli podczas wyrabiania ciasto jest zbyt sypkie i nie chce się kleić, możemy dodać do niego nieco chłodnej wody, żeby bardziej się lepiło. Po wyrobieniu wkładamy ciasto na około pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki smarujemy blachę tłuszczem, aby ciasto do niej nie przywierało i wykładamy ją masą. Na brzegach ciasta formujemy niewielkie wałki, żeby je podwyższyć. Ciasto na blasze dziurawimy widelcem, żeby bara wodna miała którędy uciec podczas pieczenia. Rozgrzewamy piec do 180ºC i pieczemy w nim ciasto przez około 20 minut.
Sprawdź: Prosta sałatka wielkanocna. Łatwy przepis dla każdego
Sposób przygotowania pomady:
Śmietanę wlewamy do rondelka i dodajemy cukier. Całość rozgrzewamy i od momentu zawrzenia gotujemy, cały czas mieszając przez równe 11 minut. Po tym czasie dodajemy kakao i zmniejszamy ogień i mieszamy. Kiedy całość zacznie gęstnieć, wylewamy ją na upieczony wcześniej spód. Gotowego mazurka możemy ozdobić z wierzchu migdałami, orzechami lub skórką pomarańczową – wedle uznania.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Zobacz też:
Przepis na mazurek - co trzeba wiedzieć?
Jak długo piec spód do mazurka?
To zależy od grubości ciasta wyłożonego na blachę, ale z reguły wystarcza 20 minut.
Jakiej mąki użyć do upieczenia mazurka?
Najlepsza jest krupczatka, typ 500. Do ciasta trzeba te dodac odpowiednią porcję cukru.
Na co uważać podczas wyrabiania ciasta?
Należy je delikatnie wymieszać, uważając żeby nie rozgrzać za bardzo całości (najlepiej mieszać samymi palcami i powoli, żeby nie ogrzewać masy wnętrzem dłoni).
4 komentarze
[…] Kuchnia […]
[…] Kuchnia […]
[…] Kuchnia […]
[…] Kuchnia […]