Prosta sałatka wielkanocna. Łatwy przepis dla każdego - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Prosta sałatka wielkanocna. Łatwy przepis dla każdego

Prosta sałatka wielkanocna. Łatwy przepis dla każdego

Poznaj prosty przepis na sałatkę wielkanocną. Z tym wyzwaniem poradzi sobie każdy, kto chce ugościć bliskich na Wielkanoc. Dowiedz się, jak łatwo przygotować znakomitą sałatkę wielkanocną na nadchodzące święta.

Wielkanoc to nie tylko wielkie święto w kościele katolickim i tradycyjny czas rodzinnych spotkań przy świątecznym stole. Co roku w wielu domach odbywają się również w tym czasie zażarte dyskusje na niekończący się temat: „najlepsza sałatka wielkanocna”. Każda rodzina ma własnego faworyta w tym względzie i ciężko przekonać innych. My prezentujemy naszą wersję sałatki wielkanocnej, która powinna smakować każdemu.

Sprawdź: 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Wybór redakcji Radia Pogoda

Sałatka jarzynowa – składniki:

  • puszka groszku;
  • 4-5 dużych marchewek;
  • 2-3 duże pietruszki;
  • 4-5 ogórków kiszonych;
  • 3 duże jabłka (zwykłe, nie kwaśne);
  • pół cebuli;
  • majonez.

Zobacz: Kiedy sadzić rzeżuchę, żeby wyrosła na Wielkanoc? Sprawdź!

Sałatka jarzynowa – sposób przygotowania:

Gotujemy marchewki i pietruszki oraz – w osobnym rondelku groszek. Gdy już warzywa będą miękkie (czyli dadzą się bez większego problemu kroić łyżką do zupy) wyjmujemy je z wody. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy do dużej miski.

Dodajemy teraz bardzo drobno posiekane pół cebuli. Im drobniej ją pokroimy, tym lepiej odda swój smak sałatce, więc warto się postarać i – pomimo łez – rozdrobnić ją, jak tylko się da. Dodajemy ją do miski z marchewką i pietruszką. Do nich dorzucamy ugotowany groszek, a także pokrojone w kostkę jabłka i ogórki. Ogórki przed pokrojeniem w kostkę należy obrać i dokładnie odsączyć z wody – jeśli tego nie zrobimy, to rozwodnią nam całą sałatkę.

Gdy wszystkie te pokrojone warzywa wylądują w misce, dodajemy majonez i mieszamy wszystko razem. Majonezu dodajemy na wyczucie – tyle, żeby równomiernie pokrył składniki sałatki. Nie należy dodawać go więcej, niż to konieczne, żeby sałatka nie była zbyt ciężka. Jeśli ktoś ma ochotę, to majonez może zastąpić jogurtem naturalnym. Smacznego!

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Zobacz też:

Zobacz więcej >