Sprawdź, jaka powinna być najlepsza sałatka wielkanocna. Radio Pogoda przedstawia propozycje 10 najlepszych sałatek jarzynowych na Wielkanoc. Każdy znajdzie coś dla siebie: od miłośników tradycji, po wielbicieli nowoczesności. Są nawet niespodzianki od celebrytów.
Spis treści:
- Sałatki na Wielkanoc – przepisy dla każdego
- 1. Tradycyjna, „najlepsza sałatka wielkanocna”
- 2. Sałatka z jajkami i musztardą
- 3. Z grzybkami marynowanymi
- 4. Sałatka hawajska – nie tylko na Wielkanoc
- 5. Sałatka z tuńczykiem
- 6. Śledziowa, warstwowa
- 7. Sałatka Kaliny Jędrusik
- 8. Z porem i z jajkiem
- 9. Sałatka ziemniaczana
- 10. Ulubiona sałatka Jennifer Aniston
Wielkanoc to nie tylko wielkie święto w kościele katolickim i tradycyjny czas rodzinnych spotkań przy świątecznym stole. Co roku w wielu domach odbywają się również w tym czasie zażarte dyskusje na niekończący się temat: „najlepsza sałatka wielkanocna”. Każda rodzina ma własnego faworyta w tym względzie i ciężko przekonać innych.
Sprawdź też: Jak zrobić majonez domowy we własnej kuchni [Przepis]
Sałatki na Wielkanoc – przepisy dla każdego
Dlatego też redakcja Radia pogoda przygotowała specjalne zestawienie 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Są tu różne propozycje – od klasycznych, tradycyjnych sałatek jarzynowych po nowoczesne, zupełnie nowe pomysły, które wcale nie muszą spodobać się tradycjonalistów, ale może zainspirują osoby marzące o czymś bardziej kreatywnym na Święta Wielkanocne.
1. Tradycyjna, „najlepsza sałatka wielkanocna”
Składniki: puszka groszku; 4-5 dużych marchewek; 2-3 duże pietruszki; 4-5 ogórków kiszonych; 3 duże jabłka (zwykłe, nie kwaśne); pół cebuli; majonez.
Sposób przygotowania: Gotujemy marchewki i pietruszki oraz – w osobnym rondelku groszek. Gdy już warzywa będą miękkie (czyli dadzą się bez większego problemu kroić łyżką do zupy) wyjmujemy je z wody. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy do dużej miski.
Dodajemy teraz bardzo drobno posiekane pół cebuli. Im drobniej ją pokroimy, tym lepiej odda swój smak sałatce, więc warto się postarać i – pomimo łez – rozdrobnić ją, jak tylko się da. Dodajemy ją do miski z marchewką i pietruszką. Do nich dorzucamy ugotowany groszek, a także pokrojone w kostkę jabłka i ogórki. Ogórki przed pokrojeniem w kostkę należy obrać i dokładnie odsączyć z wody – jeśli tego nie zrobimy, to rozwodnią nam całą sałatkę.
Gdy wszystkie te pokrojone warzywa wylądują w misce, dodajemy majonez i mieszamy wszystko razem. Majonezu dodajemy na wyczucie – tyle, żeby równomiernie pokrył składniki sałatki. Nie należy dodawać go więcej, niż to konieczne, żeby sałatka nie była zbyt ciężka. Jeśli ktoś ma ochotę, to majonez może zastąpić jogurtem naturalnym. Smacznego!
Zobacz: Sałatka grecka – przepis krok po kroku
2. Sałatka z jajkami i musztardą
Składniki: 4 ugotowane i obrane duże marchewki; 2 ugotowane i obrane korzenie pietruszki; 1 mały albo pół dużego ugotowanego i obranego selera; 4-5 ogórków kiszonych; cebula; puszka (400 ml) groszku konserwowego; 5 ugotowanych na twardo jajek; pół szklanki majonezu; pół szklanki jogurtu naturalnego; łyżeczka musztardy; sól, pieprz do smaku, ew. sok z cytryny.
Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszki, seler i jajka na twardo kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i żeby była łagodniejsza – zalewamy na chwilę wrzątkiem. Odsączamy na sitku, przelewamy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i dodajemy do pokrojonych warzyw i jajek. Ogórki kiszone obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i odciskamy nadmiar soku – warto to robić w rękawiczkach, bo sok z ogórków może podrażnić skórę rąk.
Odciśnięte ogórki dodajemy do reszty warzyw i wszystko razem delikatnie mieszamy. Mieszamy majonez z jogurtem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, musztardą i ew. sokiem z cytryny. Tak przygotowany sos dodajemy do warzyw i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Gotowa sałatka jarzynowa z majonezem powinna postać w lodówce co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc, żeby smaki się „przegryzły”.
Sprawdź też: Przepis na królewski mazurek wielkanocny. Zaskocz bliskich na Wielkanoc!
3. Z grzybkami marynowanymi
Składniki: 4 ugotowane i obrane duże marchewki; słoiczek grzybków marynowanych; 2 ugotowane i obrane pietruszki; 1 mały albo pół dużego ugotowanego i obranego selera; 5-6 średnich ogórków kiszonych (do smaku); puszka groszku konserwowego; 5 jajek ugotowanych na twardo; mały słoik majonezu; łyżeczka musztardy; sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Marchewki, pietruszki, seler i ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę. Ogórki kiszone obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i odciskamy nadmiar soku (można robić to w rękawiczkach, bo sok z ogórków może podrażnić skórę rąk. Odciśnięte ogórki dodajemy do reszty warzyw.
Grzybki marynowane siekamy drobno i dodajemy do sałatki, kiedy w misce będą już pozostałe składniki. Dodajemy soli i pieprzu do smaku i wszystko razem delikatnie mieszamy. Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez, i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę jarzynową odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Patrz: Żurek wielkanocny [Przepis]
4. Sałatka hawajska – nie tylko na Wielkanoc
Składniki: puszkę ananasa w kawałkach; puszkę kukurydzy; słoik selera w wiórkach; 300 g szynki; 200 g żółtego sera; 3 jajka; 6 łyżek majonezu; 6 łyżek gęstego jogurtu; sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Jajka ugotuj na twardo i pokrój, ananasa, kukurydzę i selera odcedź z zalewy na sitku. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach, szynkę pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i jogurtem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
W wersji warstwowej najpierw z majonezu i jogurtu przygotuj sos, dopraw go solą i pieprzem. Wykładaj kolejno po pół porcji każdego ze składników przekładając warstwy sosem. Na wierzch wysyp starty żółty ser. Smacznego!
Zobacz: Sałatka owocowa na święta i na co dzień
5. Sałatka z tuńczykiem
Składniki: 2 puszki tuńczyka (w oleju lub w sosie własnym); puszka kukurydzy konserwowej; puszka groszku konserwowego; 4 jajka; opcjonalnie – 3 ogórki konserwowe; majonez (1/3 słoika); 4 łyżki jogurtu naturalnego; łyżeczka musztardy sól, pieprz i cukier do smaku.
Jajka ugotuj na twardo i odstaw do ostygnięcia. Odcedź groszek i kukurydzę i wrzuć do miski, wymieszaj dodając odsączonego tuńczyka. Jajka pokrój w kostkę i dodaj do sałatki, to samo zrób z ogórkami konserwowymi. Uwaga – jeśli dodajesz ogórki konserwowe to być może nie będzie potrzebna musztarda, spróbuj sałatkę zanim jej dodasz.
Jeśli nie lubisz, gdy w sałatce coś chrupie, możesz nie dodawać ogórków, wtedy musztarda będzie konieczna. Wymieszaj wszystko dokładnie, dodaj majonez i jogurt, sól, pieprz i opcjonalnie cukier. Jeśli chcesz, by sałatka była bardziej fit – wykorzystaj tuńczyka w sosie własnym i zamień proporcje jogurtu i majonezu (więcej jogurtu, mniej majonezu). Smacznego!
6. Śledziowa, warstwowa
Składniki: 4 płaty śledzi w słonej zalewie; 3 ziemniaki; 3 buraki; 3 marchewki lub 3 ogórki kiszone lub konserwowe; 1 cebula; majonez; 3 jajka; mleko; sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Śledzie opłucz dokładnie z zalewy, zalej mlekiem i odstaw na 2 – 3 godziny. Marchew, buraki i ziemniaki ugotuj a cebulę poszatkuj. Marchew zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami a buraki na grubych oczkach. Jeśli dajesz zamiast marchwi ogórki – pokrój je w kostkę, podobnie jak ziemniaki. Jaja ugotuj na twardo.
Śledzie pokrój na drobne cząstki i ułóż na dnie miski, na nie kładź warstwę poszatkowanej cebuli. Posmaruj cebulę warstwą majonezu, popieprz i połóż na nią warstwę pokrojonych w kostkę ogórków lub startej marchwi i znów posmaruj majonezem. Na to połóż warstwę buraków, posmaruj je majonezem po czym jajka zetrzyj na tarce i posyp nimi sałatkę. Odstaw do lodówki na dzień lub dwa.
Zobacz: Mazurek wielkanocny – tradycyjny [Przepis]
7. Sałatka Kaliny Jędrusik
Tę sałatkę często stosowała w swojej diecie słynna polska aktorka. Przepis na nią przypomniała Polakom w swoim programie Magda Gessler. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak; ½ pęczka natki pietruszki; ½ pęczka koperku; 1 szczypiorek; 2 ząbki czosnku; 1 ogórek zielony. Składniki na sos winegret: 2 łyżki soku z cytryny; 4 łyżki oliwy z oliwek; 1-2 łyżeczki miodu; 1-2 łyżeczki musztardy; sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Kaszę najpierw dokładnie przepłucz. Do garnka wlej ok. 3 szklanki wody. Dodaj szczyptę soli i łyżką oleju. Najpierw gotuj przez 2-3 minuty na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez ok. 15 minut pod przykrywką aż kasza wchłonie wodę i zmięknie.
Poszatkuj pietruszkę, koperek i szczypiorek. Natomiast ogórek pokrój w niedużą kostkę. Przygotuj sos winegret: połącz wszystkie składniki. Możesz dodać czegoś mniej (np. musztardy) albo więcej (np. miodu). Wszystko zależy od twojego smaku. Czosnek rozgnieć. Połącz wszystkie składniki z wystudzoną kaszą. Wstaw do lodówki, że całość się „przegryzła”.
8. Z porem i z jajkiem
Składniki: jeden duży por lub dwa mniejsze; puszka groszku; puszka kukurydzy; 3-4 ogórki konserwowe; 5 jajek, majonez, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Pora należy pokroić w drobną kostkę. Następnie nałożyć kostki na sitko, przelać wrzątkiem i wsypać do miski. Ugotuj jajka na twardo i również pokrój w drobną kostkę oraz dodaj do miski, do której następnie dosyp odcedzony groszek i kukurydzę. Dodaj majonez, szczyptę soli i pieprzu i starannie wymieszaj. Gotowe!
9. Sałatka ziemniaczana
Składniki: 1 kg kartofli; 5-6 jajek; 1 czerwona cebula; ogórki konserwowe; szczypior i majonez.
Sposób przygotowania: Ziemniaki należy obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. W tym czasie ugotuj również jaja na twardo. Kiedy ziemniaki i jajka się już ugotują, pokrój wszystkie w kostkę o zbliżonym rozmiarze i wsyp do miski. Posiekaj na drobno cebulę oraz szczypiorek a ogórki posiekaj w kostkę tak samo jak ziemniaki i jajko. Dodaj wszystkie składniki do miski i dodaj jeszcze szczyptę soli i pieprzu. Dodaj majonezu (z umiarem) i starannie wymieszaj całość.
10. Ulubiona sałatka Jennifer Aniston
Na koniec zabawny akcent i przepis na ulubioną sałatkę gwiazdy kultowego serialu „Przyjaciele”. Aktorka codziennie przynosiła ją do pracy. Nie wiemy, czy jest to najlepsza sałatka wielkanocna, ale ciekawostka – z pewnością.
Składniki: 50 g kaszy bulgur; 1 ogórek; pół czerwonej cebuli; garść posiekanej mięty; garść posiekanej pietruszki; pół puszki ciecierzycy; 50 g sera feta; 30 g pistacji; łyżka oliwy; łyżka soku z cytryny; sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, pokrój ogórki i fetę w kostkę, cebulę poszatkuj. Następnie wymieszaj wszystko dodając ciecierzycę i posiekane pistacje. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, posól i popieprz do smaku i tak przygotowanym sosem polej sałatkę po czym dokładnie wszystko wymieszaj tak, aby składniki się „przegryzły”.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Może Cię zainteresować:
- Wielkanoc 2023 – kiedy wypada? [Sprawdź]
- Co jemy na śniadanie wielkanocne?
- Kiedy sadzić rzeżuchę, żeby wyrosła na Wielkanoc? Sprawdź!
- Najlepsze życzenia wielkanocne
- Koszyk wielkanocny – co i dlaczego powinno się w nim znaleźć?