Sałatka owocowa jest doskonałym daniem na każde przyjęcie – i na Boże Narodzenie, i na Wielkanoc, i na urodziny, ale także na co dzień jako zdrowy posiłek. Jej skład może się zmieniać w zależności od pory roku i dostępności owoców.
Podstawą mojej sałatki owocowej w wersji zimowej są pomarańcze, banany, mandarynki, ananas, kiwi, likier amaretto i rodzynki. Oczywiście osoby, które nie lubią rodzynek (a takich osób znam wiele), mogą je pominąć. Skład i proporcje można dobrać według własnych upodobań, a poniższy przepis i proporcje potraktować jako inspirację. Ważne, żeby sałatka była kolorowa – jest wtedy bardziej apetyczna. Owoce warto dobierać, kierując się smakiem, ale też wyglądem całej sałatki owocowej.
Składniki sałatki owocowej:
- 4 dojrzałe duże banany,
- 4 duże pomarańcze,
- 5-6 mandarynek,
- 1 dojrzałe mango
- 1 duży dojrzały ananas (ew. można zastąpić ananasem z puszki)
- 4 kiwi
- ok. 300 g winogron (najlepiej w różnych kolorach)
- 1 granat, najlepiej z ładnie wybarwionym wnętrzem
- 50-100 g sparzonych rodzynek
- 25-50 ml likieru amaretto
Sposób przyrządzenia:
Banany, pomarańcze, mandarynki, ananasa, mango i kiwi kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej szklanej miski. Winogrona możemy przekrawać na połówki lub zostawić w całości. Dodajemy ziarenka granatu i rodzynki. Na koniec polewamy owoce likierem amaretto. Delikatnie mieszamy i zostawiamy sałatkę owocową na godzinkę w lodówce, żeby nabrała aromatu.