Jakiego rodzaju jajka są najzdrowsze? Jakiego posmaku unikać? Dowiedz się też, w jaki sposób sprawdzić świeżość surowego jajka.
Dziś po raz ostatni zajmuję się tematem jajko i kura. Czy smak jajka zależy od jakości tego co zjada kura? No, faktycznie, on zależy w dużej mierze od sposobu odżywiania kur. Poprawia go dawanie im produktów mlecznych i różnorodnych zielonek.
Natomiast niekorzystnie na smak wpływa tania mączka rybna. Jajka fermowe, zwłaszcza trójki, dwójki miewają czasem rybi posmak.
Które jajka są najlepsze?
Najwyżej cenione są te wiejskie, pochodzące od kur żyjących w naturalnych warunkach i karmionych naturalną karmą. Ich jaja najsmaczniejsze są wiosną, gdy kura odżywia się młodą trawą. Wtedy też mają najwięcej witaminy A i D. Świadczy o tym intensywny kolor żółtka.
Ale barwa żółtka może też być efektem podawanej karmy. Jeśli kura dostaje kukurydzę, znosi jajka z żółtkami pomarańczowymi; gdy pszenicę – z jasno żółtymi. Warto zaznaczyć jednak, że zarówno w chowie eko jak i przemysłowym, przy zastosowaniu odpowiednich komponentów w diecie ptaków można wpłynąć na kolor żółtka.
Jak dowiedzieć się, czy jajko jest świeże?
A jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy włożyć je do garnka z wodą. Na szerszym końcu jajka jest komora powietrzna. Im jajko starsze, tym jest ona większa. Dlatego świeże jajko po włożeniu do wody idzie na dno. Tygodniowe jest uniesione jednym końcem ku górze. Natomiast jajka naprawdę stare po prostu pływają po powierzchni.
Czytaj też:
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
1 Komentarz
[…] Wiadomości […]