Sałatka grecka, świeża i orzeźwiająca, urozmaici każde spotkanie przy grillu. Sprawdź, jak ją zrobić aby zachwycić swoich gości.
Skąd się wzięła sałatka grecka
Jak sama nazwa wskazuje sałatka dotarła do nas z Grecji. Wbrew pozorom jednak jej życiorys nie jest długi, powstała na początku XX wieku, kiedy to w Grecji zaczęto hodować pomidory. Robotnicy z plantacji zabierali ze sobą ogórki, cebulę i ser a pomidorów mieli pod dostatkiem w miejscu pracy. Tak powstały podwaliny dania, które dziś występuje w wielu wersjach i w wielu krajach. Sałatka jest pożywna i idealnie nadaje się dla osób, które starają się ograniczyć spożycie węglowodanów. My podajemy przepis na najbardziej tradycyjną wersję tego dania.
Składniki:
Przygotuj:
- dwa pomidory
- dwa duże ogórki
- cebulę czerwoną małą lub pół dużej
- pół szklanki czarnych oliwek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 250 gram sera typu feta
- oregano i pieprz
Przepis na sałatkę grecką
Pomidory pokrój na małe kawałki, ogórki obierz – chyba, że mają delikatną skórkę, to można ją zostawić. Ogórki pokrój na półplasterki, poszatkuj cebulę. Warzywa wymieszaj w dużej misce, dodaj oliwki i pieprz, na wierzchu połóż kilka plastrów sera feta. Ser można też pokroić w kostkę. Posyp całość oregano a na koniec zlej oliwą. Podaj od razu po zrobieniu.
Inne wariacje na temat greckiego dania
Grecy nie dodają do swojego tradycyjnego dania sałaty ani żadnych warzyw liściastych, ale w niektórych krajach taka wersja sałatki cieszy się popularnością. Częstym dodatkiem jest też pokrojona drobno zielona papryka. Zmienić się może również mieszanka przypraw, oregano występuje w najbardziej podstawowej wersji, ale może to być papryka, suszone pomidory, bazylia lub czosnek.
ZOBACZ TEŻ: