Sałatka grecka - przepis krok po kroku
Strona główna » Sałatka grecka – przepis krok po kroku

Sałatka grecka – przepis krok po kroku

,

Sałatka grecka, świeża i orzeźwiająca, urozmaici każde spotkanie przy grillu. Sprawdź, jak ją zrobić aby zachwycić swoich gości.

Skąd się wzięła sałatka grecka

Jak sama nazwa wskazuje sałatka dotarła do nas z Grecji. Wbrew pozorom jednak jej życiorys nie jest długi, powstała na początku XX wieku, kiedy to w Grecji zaczęto hodować pomidory. Robotnicy z plantacji zabierali ze sobą ogórki, cebulę i ser a pomidorów mieli pod dostatkiem w miejscu pracy. Tak powstały podwaliny dania, które dziś występuje w wielu wersjach i w wielu krajach. Sałatka jest pożywna i idealnie nadaje się dla osób, które starają się ograniczyć spożycie węglowodanów. My podajemy przepis na najbardziej tradycyjną wersję tego dania.

Składniki:

Przygotuj:

  • dwa pomidory
  • dwa duże ogórki
  • cebulę czerwoną małą lub pół dużej
  • pół szklanki czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 gram sera typu feta
  • oregano i pieprz

Przepis na sałatkę grecką

Pomidory pokrój na małe kawałki, ogórki obierz – chyba, że mają delikatną skórkę, to można ją zostawić. Ogórki pokrój na półplasterki, poszatkuj cebulę. Warzywa wymieszaj w dużej misce, dodaj oliwki i pieprz, na wierzchu połóż kilka plastrów sera feta. Ser można też pokroić w kostkę. Posyp całość oregano a na koniec zlej oliwą. Podaj od razu po zrobieniu.

Inne wariacje na temat greckiego dania

Grecy nie dodają do swojego tradycyjnego dania sałaty ani żadnych warzyw liściastych, ale w niektórych krajach taka wersja sałatki cieszy się popularnością. Częstym dodatkiem jest też pokrojona drobno zielona papryka. Zmienić się może również mieszanka przypraw, oregano występuje w najbardziej podstawowej wersji, ale może to być papryka, suszone pomidory, bazylia lub czosnek.

ZOBACZ TEŻ:

Zobacz więcej >