Świąteczne łakocie nie tylko pięknie pachną, ale są prawdziwą ozdobą stołu, a czasem nawet choinki. Sprawdź przepis na kruche ciasteczka świąteczne Ewy Wachowicz.
Kruche ciasteczka świąteczne nie tylko na Święta
Pyszne ciasteczka maślane mają to do siebie, że choć wyglądają świątecznie, to są pyszne również po świętach. W przeciwieństwie do tortów czy ciast można je przechowywać długo w szczelnym pojemniku i nawet po miesiącu przypomnieć sobie smak i zapach Świąt. Ewa Wachowicz ma swój stary, sprawdzony przepis na kruche ciasteczka świąteczne. Ma on to do siebie, że nie wymaga wielu składników, jest prosty i poradzi sobie z nim każdy – nawet dzieci. Oczywiście pod czujnym okiem dorosłych. Ciasteczka można później dowolnie ozdobić a nawet zrobić w nich dziurki i powiesić jako ozdobę na choinkę. Tylko ostrzegamy – będzie to jedna z tych ozdób, które samoistnie i niepostrzeżenie znikają.
Składniki
Aby upiec kruche świąteczne ciasteczka przygotuj następujące składniki:
- szklanka mąki (240 g)
- 3/4 kostki masła (140 g)
- 6 łyżek stołowych cukru (60 g)
- 2 jajka
- opcjonalnie – powidła
Kruche ciasteczka świąteczne – przepis Ewy Wachowicz
Aby dobrze przygotować ciasto na ciasteczka masło powinno być zimne, prosto z lodówki. Przesiej mąką a następnie rozsyp ją na stolnicy i posiekaj z zimnym masłem. Dodaj cukier, możesz dodać też łyżeczkę cukru waniliowego, wymieszaj i dodaj dwa żółtka. Wszystko razem ugnieć na masę, a wyrobione ciasto ugnieć w kulę. Następnie owiń ją w folię i włóż na kwadrans do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wysypanej mąką stolnicy, wałek co jakiś czas też oprósz mąką, aby ciasto się do niego nie przyklejało. W rozwałkowanym cieście wycinaj foremkami ciasteczka i układaj na wysmarowanej margaryną blasze. Na blaszce możesz też wyłożyć papier do pieczenia i dopiero na nim układać ciasteczka. Posmaruj je białkiem, które ci zostało i piecz na złoty kolor ( ok 12 – 15 min) w temperaturze 180 stopni.
Jak ozdobić ciasteczka?
Po wystygnięciu ciasteczka możesz przełożyć powidłami, konfiturą lub czekoladą. Możesz też posmarować je lukrem i ozdobić posypkami, rodzynkami, migdałami czy orzechami. Lukier zrobisz z cukru pudru i wody, jeśli chcesz, by był różowy – dodaj do niego soku malinowego. W sklepach dostępne są obecnie najróżniejsze ozdoby, które możesz wykorzystać do udekorowania kruchych ciasteczek świątecznych. Szczególnie dla dzieci będzie to pyszną – i to dosłownie – zabawą.
ZOBACZ TEŻ: