Pomidory swój piękny czerwony kolor zawdzięczają zawartości likopenu. Czy substancja ta dodaje im tylko urody, czy wpływa także na ich wartości zdrowotne? Kto i dlaczego powinien je jadać?
Co to jest likopen
Kto mówi pomidory, ten musi powiedzieć likopen. To on nadaje im ten piękny czerwony kolor. Likopen jest organicznym związkiem chemicznym z rodziny karenotoidów, czyli naturalnych pigmentów występujących u roślin i zwierząt. Organizm człowieka nie potrafi sam go produkować. Musimy go sobie dostarczyć.
Jak działa likopen
Likopen jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że usuwa z organizmu wolne rodniki. Z kolei wolne rodniki są odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych, a zatem likopen zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
Pomidory na raka prostaty
Pomidory i inne produkty zawierające likopen należy szczególnie polecać panom, którzy są w grupie ryzyka wystąpienia raka prostaty, a także tym, u których choroba już wystąpiła. Jest na to dowód, czyli badania przeprowadzone na grupie 48 tysięcy mężczyzn, których zwyczaje żywieniowe obserwowano przez lata. U mężczyzn, którzy jedli 10 lub więcej dań z pomidorów tygodniowo, ryzyko rozwinięcia raka było mniejsze o 34 procent, a u tych jedzących 3-7 dań tylko o 20 procent mniejsze. Wniosek:
Panowie jedzcie pomidory!
Przypuszcza się, że likopen zakłóca działanie androgenów, hormonów biorących udział w przeroście tkanki gruczołu prostaty. Tam, gdzie tradycyjnie spożywa się dużo pomidorów, na przykład we Włoszech, Hiszpanii czy w Meksyku, rak prostaty występuje znacznie rzadziej niż w krajach o znacznie mniejszym ich spożyciu.
Przeczytaj też:
- Pomidory – jaka jest ich historia
- Jak upewnić się, że warzywa i owoce nam nie zaszkodzą? [PORADNIK]
- Czerwone wino dobre na serce?
- Miód. Jak go używać i przechowywać, jakie ma właściwości lecznicze
- Sól – uważaj na fast foody i… płatki śniadaniowe
- Czy pomidory chronią przed nowotworami?
- Ile porcji warzywa jeść dziennie?
- Przepis na prawdziwą włoską pizzę Margherita
- Przepis na gęstą zupę pomidorową
- Codzienne ćwiczenia dla zdrowego serca
- Przepis na lasagne