Czerwone wino dobre na serce? - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Czerwone wino dobre na serce?

Czerwone wino dobre na serce?

,

Cóż takiego jest w czerwonym winie, że działa ono ochronnie na serce? Z dotychczasowych badań nie wynika jednoznacznie, któremu z jego składników to dobroczynne działanie zawdzięczamy.

Nie więcej niż 1-2 kieliszki czerwonego wina dziennie

Czerwone wino w umiarkowanych ilościach, 1-2 kieliszki dziennie zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Mimo to nie powinniśmy traktować go jak leku. Picie alkoholu w każdej ilości nigdy nie będzie do końca zdrowe, ponieważ alkohol źle wpływa na funkcjonowanie wątroby i może doprowadzić do jej marskości. A stąd już tylko krok do raka wątroby lub żółtaczki. Ponadto przewlekłe spożywanie alkoholu może wywołać migotanie przedsionków, przyczynić się do niektórych nowotworów oraz schorzeń neurologicznych. Nawet picie stałe tak małej ilości wina może u niektórych osób prowadzić do jego uzależnienia i jego konsekwencji.

Czerwone wino a leki

Pamiętajmy też, żeby w żadnym wypadku nie łączyć czerwonego wina z lekami. Czerwone wino wchodzi w interakcję z naturalnymi lekami ziołami, i może toksycznie wpłynąć na leki nasenne i uspokajające. Potrafi też zmniejszyć skuteczność leków obniżających poziom złego cholesterolu. W żadnym wypadku leki nasercowe nie powinny być łączone z czerwonym winem.

Resweratrol przedłuża życie?

Kiedyś podejrzewano, że cudownym składnikiem czerwonego wina, dzięki któremu działa ono ochronnie na serce, jest przeciwutleniacz resweratrol. Przypisywano mu także zdolność przedłużania życia. Jednak kilkunastoletnie badania przeprowadzone w Toskanii, gdzie obserwowano ochotników powyżej 65. roku życia, nie pokazały żadnego związku między resweratrolem a odpornością na choroby, zdrowym sercem, czy wręcz długowiecznością. Profesor Richard Semba z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa, który nadzorował badania toskańskie, powiedział: „Historia resweratrolu okazała się być jeszcze jednym przypadkiem przereklamowanego towaru mającego pomagać zdrowiu, który nie wytrzymał testu czasu”.

Myślimy sobie, że niektóre potrawy są zdrowe, bo zawierają resweratrol. A tymczasem nie daje się tego udowodnić. Owszem resweratrol znajdujący się w czerwonym winie, zresztą nie tylko, może mieć znaczący wpływ na organizm, ale jedynie w ilości 10-krotnie większej niż zawarta w dwóch lampkach wina. Niestety, wypicie 20 lampek wina dziennie to raczej już alkoholizm. Dlatego tego państwu nie zalecam.

Przeczytaj też:

Autor:

Zobacz więcej >