Sprawdź, jak zadbać o to, żeby warzywa i owoce były bezpieczne. Dowiedz się, jak uniknąć zatrucia pokarmowego.
Spis treści:
Amerykańska agencja Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) nie tylko instruuje obywateli USA, jak postępować w przypadku pandemii koronawirusa. Celem agencji jest również ogólna ochrona stanu zdrowia Amerykanów. W tym celu przygotowała rozmaite poradniki dotyczące różnych sfer życia. Jednym z nich są porady dotyczące bezpieczeństwa żywności.
Zarazki a jedzenie
Obecnie nie ma dowodów na to, że COVID-19 przenosi się przez jedzenie. Jednak surowe owoce i warzywa mogą zawierać szkodliwe zarazki, takie jak salmonella, E.coli i listeria. Ważne więc, żeby dokładnie myć owoce i warzywa pod bieżącą wodą – nawet jeśli nie będziemy ich obierać (zarazki ze skórki mogą się dostać „do środka” warzywa lub owoce podczas krojenia.
Jak wybrać owoce i warzywa
W sklepie lub na bazarze wybieraj takie, które nie są uszkodzone lub poobijane. Kiedy sprzedawane są już pokrojone, to wybierz takie, które są trzymane w chłodni lub w lodzie. Upewnij się, że warzywa i owoce w wózku, koszyku sklepowym lub torbie są oddzielone od surowego mięsa, drobiu i owoców morza.
Sprawdź też:
W domu
Najbezpieczniejsze są warzywa ugotowane, a potem umyte. Zanim przystąpisz do ich przyrządzania w kuchni, umyj ręce, przybory kuchenne (w tym deski do krojenia i inne powierzchnie, na których będziesz je obrabiać). Umyj owoce i warzywa po bieżącą wodą. Wszelkie uszkodzenia w produktach powycinaj i wyrzuć. Jeśli planujesz pokrojone warzywa i owoce zachować na później, możesz je zamrozić – włóż je do zamrażalnika nie później niż 2 godziny po ich pokrojeniu.
Grupy najbardziej narażone na zatrucie pokarmowe
Niektóre osoby są bardziej narażone na zatrucie spowodowane owocami lub warzywami. Mogą też ciężej przechodzić takie zatrucie. Te grupy to:
- osoby w wieku 65 i starsze;
- dzieci poniżej 5 roku życia;
- kobiety w ciąży;
- osoby z osłabioną odpornością lub przyjmujące lekarstwa obniżające odporność systemu immunologicznego, na przykład ludzie cierpiący na cukrzycę, chorobami nerek, wątroby, nowotwory czy wirus HIV.
Owoce i warzywa - jak je zdrowo jeść
Jakie zarazki mogą przenosić warzywa i owoce?
Surowe owoce i warzywa mogą zawierać szkodliwe zarazki, takie jak salmonella, E.coli i listeria.
Jak nie przenosić zarazków z innych pokarmów?
Upewnij się, że warzywa i owoce w wózku, koszyku sklepowym lub torbie są oddzielone od surowego mięsa, drobiu i owoców morza.
Czy myć nieobrane warzywa?
Ważne, żeby dokładnie myć owoce i warzywa pod bieżącą wodą – nawet jeśli nie będziemy ich obierać (zarazki ze skórki mogą się dostać „do środka” warzywa lub owoce podczas krojenia.
Więcej o zdrowiu słuchaj w Radiu Pogoda codziennie po 12:00.