FDA: COVID-19 nie przenosi się przez jedzenie - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » FDA: COVID-19 nie przenosi się przez jedzenie

FDA: COVID-19 nie przenosi się przez jedzenie

Koronawirus nie przenosi się przez jedzenie i opakowania po nim – zapewniają amerykańskie służby zajmujące się bezpieczeństwem żywności.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) oświadczyła, że nie ma dowodów na to, że koronawirus przenosi się poprzez jedzenie lub opakowania po jedzeniu. Wśród ponad 100 mln przypadków COVID-19 na całym świecie nie było żadnego dowodu na to, że jedzenie lub opakowanie po nim było źródłem zakażenia człowieka. Zarówno krajowe, jak i międzynarodowe śledztwo nie znalazło oznak tego typu transmisji koronawirusa.

Czytaj też: Jedzenie dla dzieci skażone metalami ciężkimi

„Po ponad roku od momentu, kiedy wybuchła światowa pandemia COVID-19, ministerstwo rolnictwa USA (USDA), FDA, amerykańskie centrum kontroli i zapobiegania chorobom zakaźnym podkreślają, że nie ma żadnych wiarygodnych dowodów na to, że jedzenie oraz opakowanie po jedzeniu łączy się przenoszeniem wirusa powodującego COVID-19” – oświadczyli wspólnie sekretarz rolnictwa USA Kevin Shea i komisarz FDA dr Janet Woodcock.

„Nasze zaufanie w kwestii bezpieczeństwa pożywienia w Stanach Zjednoczonych pozostaje niezmienione. Konsumenci mogą być spokojni, że według nas, bazując na dostępnych obecnie naukowych informacjach wspartych międzynarodowym konsensusem w tym względzie, że jedzenie, które spożywają i opakowania po nim, które dotykają, niemal na pewno nie mają związku z rozprzestrzenianiem się [COVID-19]” – czytamy w oświadczeniu amerykańskich służb.

Dlaczego COVID-19 nie przenosi się przez jedzenie?

Według urzędników USA „szczególnie ważne jest odnotowanie, że COVID-19 jest chorobą układu oddechowego i przenosi się z osoby na osobę, w przeciwieństwie do wirusów żołądkowo-jelitowych i przenoszonych przez żywność. Są to na przykład norowirusy i Wirusowe Zapalenie Wątroby typu A, które często przenoszą się na ludzi przez skażoną żywność”.

To stanowisko amerykańskich władz potwierdza między innymi opinia Międzynarodowej Komisji ds. Specyfikacji Mikrobiologicznej Żywności (ICMSF). Czytamy w niej, że:

„Pomimo miliardów posiłków i przekazywanych sobie opakowań z jedzeniem od początku pandemii COVID-19, do dziś nie stwierdzono żadnego dowodu na to, że żywność, opakowanie po jedzeniu lub obróbka żywności jest źródłem zauważalnej transmisji [koronawirusa]” – napisali specjaliści z ICMSF.

Tę opinię potwierdzają dane naukowe i analizy z całego świata.

„Bazując na informacjach naukowych dostępnych przez cały okres trwania pandemii, USDA i FDA są w dalszym ciągu przekonane o bezpieczeństwie żywności dostępnej dla amerykańskich konsumentów i eksportowanej do międzynarodowych odbiorców” – podkreślają Kevin Shea i dr Janet Woodcock w oświadczeniu.

Zobacz też: WHO: COVID-19 nie pochodzi z laboratorium

Zobacz więcej >