Ewa Podolska tym razem wyjaśnia, ile należy jeść owoców i warzyw w ciągu dnia, żeby dostarczyć ciału odpowiednią porcję witamin.
Słuchaczka, pani Jadwiga zapytała co to znaczy, że trzeba jeść pięć porcji warzyw i czy jeden pomidor na kanapce to jest właśnie ta jedna porcja.
Po pierwsze, od razu sprostuję: trzeba jeść pięć porcji warzyw i owoców. Przy czym jest to zalecane minimum. I drugie pytanie: tak, pani Jadwigo – pomidor na kanapce to właśnie taka jedna porcja warzyw.
Sprawdź też: Piramida Zdrowego Żywienia – co jest jej podstawą? [POSŁUCHAJ]
Ostrożnie z owocami
Owoce powinny stanowić dwie z pięciu porcji. Warzywa trzy z pięciu i każdą kolejną. To wtedy kiedy jemy 6, 7, 8, 9 porcji warzyw. Warzyw nie da się zjeść za dużo. Natomiast ilość owoców należy kontrolować, ponieważ zawarty w nich cukier – fruktoza – jest tuczący.
Czytaj: Zaparcia – co jeść, a czego unikać
Przykładowe porcje warzyw
A oto przykładowe porcje warzyw: średni ogórek, jedna papryka, jeden pomidor, jedna duża marchewka, duża pietruszka, 1/3 selera korzeniowego, 2 łodygi selera naciowego, jeden burak, jedna szklanka surówki z warzyw, trzy liście kapusty, pół szklanki fasoli, pół szklanki ciecierzycy, pół szklanki soczewicy, duża garść fasolki szparagowej, 3/4 szklanki bobu, plaster dyni, 1/2 cukinii, 1/2 bakłażana, 1/2 kalafiora, 1/2 brokułu, 5 garści sałaty, 5 garści jarmużu, 4 garści świeżego lub pół szklanki mrożonego szpinaku, szklanka groszku, szklanka kukurydzy, 1/2 szklanka gotowanej włoszczyzny, szklanka soku warzywnego
Uwaga! Ziemniaki stanowią osobną grupę produktów spożywczych i nie wlicza się ich do pięciu porcji warzyw.
Warto przeczytać: Diety wegańskie i wegetariańskie w badaniach naukowych