Dowiedz się, jakie dodatki do żywności zwierają sód. Osoby, które muszą ograniczać jego spożycie, np. chore na nadciśnienie tętnicze, powinny mieć świadomość, że jedząc gotowe produkty zawierające te dodatki, dostarczają sobie dodatkowej porcji sodu.
Spis treści:
Kto powinien uważać na dodatki do żywności
Sód to oczywiście nie tylko sól kuchenna, którą doprawiamy potrawy, ale także cała gama dodatków do żywności. Są one dopuszczone do spożycia, dla zdrowych osób nie są szkodliwe, konserwanty są wręcz niezbędne, żeby żywność się nie psuła, jednak osoby z chorobami układu krążenia powinny ograniczać ich spożycie.
Im bardziej przetworzona żywność, tym więcej znajduje się w niej sodu.
Ile sodu możemy spożywać dziennie
Dzienne zapotrzebowanie na sód to około 0,5 g, a maksymalne zalecane spożycie to 1,5 g, co odpowiada 3,8 g soli kuchennej (ok. pół łyżeczki do herbaty). Szacuje się, że w codziennej diecie tylko 25–40% sodu pochodzi z soli kuchennej.
Pamiętaj! Kupując gotowe produkty, czytaj etykiety i jeśli chcesz ograniczać sód w swojej diecie – sprawdzaj, jakie dodatki zawierają.
Dodatki do żywności zawierające sód – tabela
Poniżej tabela przedstawiająca najczęściej stosowane dodatki do żywności zawierające sód oraz symbole, którymi są oznaczane.
Symbol | Nazwa związku chemicznego | Funkcja, którą pełni w żywności | Przykładowe produkty spożywcze |
---|---|---|---|
E 211 | benzoesan sodu | konserwant | napoje gazowane, konserwy |
E 250 | azotyn sodu | konserwant, utrwala barwę mięsa | wędliny i produkty mięsne |
E 262 | octan sodu | regulator kwasowości, substancja konserwująca | owoce i warzywa w puszkach lub w opakowaniach szklanych |
E 301 | L-askorbinian sodu | przeciwutleniacz | wędliny, żywność dla dzieci |
E 316 | izoaskorbinian sodu | przeciwutleniacz | wędliny i produkty mięsne |
E 325 | mleczan sodu | regulator kwasowości | substancja utrzymująca wilgotność, emulgator |
E 331 | cytrynian sodu | regulator kwasowości, emulgator, nośnik smaku | napoje gazowane |
E 335 | winian sodu | emulgator i regulator kwasowości | wyroby piekarnicze i cukiernicze |
E 401 | alginian sodu | emulgator, stabilizator, zagęstnik, nośnik smaku | dżemy, galaretki i marmolady, żywność dla niemowląt i dzieci |
E 500a | węglan sodu | regulator kwasowości | budynie, słodziki, wyroby cukiernicze, piekarnicze, sery dojrzewające |
E 500 b | wodorowęglan sodu | regulator kwasowości, środek spulchniający | wyroby piekarnicze i cukiernicze, produkty musujące |
E 621 | glutaminian sodu | substancja wzmacniająca smak i zapach | zupy w proszku, przyprawy, dania gotowe, gotowe sosy |
E 627 | Guanozyno-5′-monofosforan disodu | substancja wzmacniająca smak | chipsy, dania instant, gotowe sosy, przyprawy |
E 631 | inozynian disodowy | substancja wzmacniająca smak | zupy w proszku, przyprawy |
E 635 | 5′-rybonukleotydy disodowe | substancja wzmacniająca smak i zapach | chipsy, gotowe wypieki, dania w proszku, gotowe dania mięsne |
Przeczytaj też:
- Nadciśnienie tętnicze – objawy, przyczyny, skutki
- Co zamiast soli, żeby było smacznie i zdrowo?
- Dieta w nadciśnieniu tętniczym – co jeść, czego unikać
- Dieta DASH – najzdrowsza dieta dla serca
Co warto wiedzieć o dodatkach do żywności zawierających sód
Kto powinien ograniczać spożycie sodu?
Osoby z chorobami układu krążenia powinny ograniczać spożycie sodu.
Ile sodu można spożywać dziennie?
Dzienne zapotrzebowanie na sód to około 0,5 g, a maksymalne zalecane spożycie to 1,5 g, co odpowiada 3,8 g soli kuchennej (ok. pół łyżeczki do herbaty).
Jaki procent sodu zjadamy w postaci soli kuchennej?
Szacuje się, że w codziennej diecie tylko 25–40% sodu pochodzi z soli kuchennej.