Przetestuj przepis na gęstą zupę pomidorową, którą możesz przygotować bez cebuli i tylko z naturalnych składników – bez korzystania z żadnych sztucznych dodatków.
Ponoć każdy w Polsce ma własny przepis na zupę pomidorową. Oto jeszcze jeden sposób.
Składniki:
- włoszczyzna: 3-4 marchewki, 2-3 pietruszki, seler, por;
- 5-6 liści laurowych;
- 3-4 uda z kurczaka (uda z kością, nie nogi);
- 2 puszki pomidorów;
- sól, pieprz (w ziarnach).
Do zupy pasuje zarówno ryż, jak i makaron albo kluski, które gotujemy osobno.
Sposób przygotowania zupy pomidorowej:
Przemyte pod bieżącą wodą uda kurczaka włóż do dużego garnka wypełnionego wodą. Dodaj obrane warzywa. Zacznij podgrzewać wodę na największym palniku. Wodę trzeba posolić z wyczuciem (ok. pół płaskiej łyżeczki, ewentualnie można dodać jeszcze kilka szczypt soli później, jeśli uznamy, że wywar nie będzie odpowiednio słony). Do wody dodaj kilka ziaren pieprzu oraz liście laurowe.
Gdy dodasz wszystkie składniki do garnka, może on być cały wypełniony wodą – nie należy się tym przejmować, bo później sporo wody odparuje podczas gotowania.
Gdy wywar zacznie się podgrzewać, trzeba będzie sukcesywnie usuwać łyżką szumowiny, które będą się gromadziły na powierzchni. Szumowiny wylewamy do zlewu, pilnując, żeby przez przypadek nie zbierać ziaren pieprzu, które będą się unosić na powierzchni. Gdy por zacznie się rozpadać, usuwamy go z garnka.
Zupa będzie się gotować około godziny, może półtorej. Łatwo sprawdzić, kiedy wywar będzie gotowy – trzeba kroić marchewkę łyżką do zupy. Jeśli będziemy mogli ją pokroić w ten sposób bez większych problemów, rosół będzie praktycznie gotowy.
W międzyczasie obie puszki pomidorów mielemy na papkę w robocie kuchennym, dodając do nich wyjęte z zupy pietruszki oraz kilka również wyjętych kawałków marchewek. Z garnka usuwamy kurczaka i seler, zostawiając w nim sam wywar z resztą marchewek. Teraz dodajemy do niego zmiksowane pomidory i porządnie mieszamy zupę, która cały czas się gotuje, aż osiągnie jednolitą, gęstą konsystencję. I gotowe!
Zupę możemy podawać z gęstą śmietaną na wierzchu talerzy, przyprawiając koperkiem lub pietruszką.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Sprawdź też:
- Zupa pieczarkowa dla zapracowanych – przepis
- Tom kha – przepis na pyszną tajską zupę
- Tom yum – przepis na tajską zupę ostro-kwaśną
Gęsta zupa pomidorowa bez tajemnic
Czy można zrobić gęstą zupę pomidorową bez cebuli?
Jak najbardziej. Cebula często jest dodawana do nadania specyficznego posmaku, który nie każdemu może przypaść do gustu.
Czy można zrobić gęstą zupę pomidorową bez kostki bulionowej?
Oczywiście. Przy robieniu wywaru używamy w tym przypadku fragmentów z kurczaka z kością.
Ile pomidorów miksujemy do gęstej zupy pomidorowej?
Dopasujemy do wielkości garnka - jeśli robimy w mniejszym, to po redukcji bulionu powinna wystarczyć jedna puszka pomidorów.