Pomidory do Europy dotarły po 1492 roku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Uważane są za warzywo, chociaż z punktu widzenia biologii są owocami. Co sprawia, że uważane są za bardzo zdrowe?
Niegdyś symbol nadchodzącego lata, odchodziło lato znikały i one. Czy pamiętają państwo kabaret Starszych Panów? I Jerzy Michotek, który śpiewa „Adios pomidory, adios ulubione słoneczka zachodzące za mój zimowy stół, nadchodzą znów wieczory sałatki niejedzonej, tęsknoty dojmującej i łzy przełkniętej wpół”. Teraz możemy jeść je przez cały rok, chociaż najlepsze są te, które dojrzały na słońcu.
Pomidory – jabłka miłości
Do XIX wieku uchodziły za afrodyzjak. Do tej pory są nazywane przez Francuzów jabłkami miłości. Zwyczajowo pomidor uważany jest za warzywo, chociaż z punktu widzenia biologii jest owocem i to nie byle jakim, tylko bardzo zdrowym. Zacznijmy od jego koloru. Czy wiedzą państwo skąd ten piękny czerwony?
Likopen – silny antyoksydant
Daje go likopen, związek chemiczny z grupy karotenów, który ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jest silnym przeciwutleniaczem, posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem. A teraz państwa zaskoczę.
Pomidory – zdrowsze surowe czy przetworzone?
Na pytanie czy zdrowsze są warzywa surowe, czy te rozdrobnione i poddane przeróbce, niemal każdy automatycznie odpowie, że te pierwsze, czyli surowe. A tu, o ile idzie o likopen zawarty w pomidorach, jest odwrotnie. Jest go o wiele więcej w przetworach, na przykład w przecierze lub koncentracie, a także w keczupie. Na skutek przeróbki termicznej bądź chemicznej jest też o wiele łatwiej przyswajalny dla organizmu niż ten pochodzący z surowego pomidora.
Przeczytaj też:
- Czerwone wino dobre na serce?
- Miód. Jak go używać i przechowywać, jakie ma właściwości lecznicze
- Czy miód można łączyć z cytryną i herbatą?
- Miód i miesiąc miodowy – co mają wspólnego?
- Miód: Jak poznać, czy jest prawdziwy?
- Kolor oczu a choroby – jaki jest między nimi związek?