Miód: Jak poznać, czy jest prawdziwy? - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Miód: Jak poznać, czy jest prawdziwy?

Miód: Jak poznać, czy jest prawdziwy?

Czy prawdziwy miód powinien być płynny? Czy to, że zimą krystalizuje, jest zjawiskiem normalnym? Co zrobić, żeby znów był płynny? Kiedy możemy podejrzewać, że jest zafałszowany?

Czy jeśli miód jest płynny, to znaczy, że jest prawdziwy?

Wiele osób twierdzi, że jeżeli kupujemy miód późną jesienią lub zimą, to najłatwiej poznać, że jest on prawdziwy po tym, że jest płynny. Prawda to, czy mit? Mit, jeden z najczęściej powielanych. Uważa się, że prawdziwy powinien być płynny. To nieprawda. Każdy dobry miód podlega procesowi krystalizacji. Jeżeli kupujemy go jesienią lub zimą, to musimy wiedzieć, że jeśli jest dobrej jakości, to z nastaniem chłodnych dni zamienia się w jednolitą masę.

Każdy miód krystalizuje

Pszczelarze zaczynają odciąganie miodu wiosną, często zaczynając od rzepakowego. Rzepakowy krystalizuje się bardzo szybko. Inaczej jest z akacjowym, który ulega krystalizacji zazwyczaj po upływie kilku miesięcy. Prawie każdy miód, z nielicznymi wyjątkami, na przykład z białej akacji, najpóźniej pod koniec roku powinien już być w stanie krystalizowanym. Proces ten wolniej przebiega w słoikach, które nie były otwierane.

Sprawdź też: Sól i sód: Do czego nasz organizm ich potrzebuje?

Co zrobić, żeby znów stał się płynny

By stał się z powrotem płynny, należy wstawić słoik z miodem do wody o temperaturze 40 st. C (ale nie więcej!) lub na kilkanaście sekund do mikrofalówki.

Jakiego nie kupować

Jeżeli pod koniec roku widzimy miód o płynnej konsystencji, to jest on albo zafałszowany (wtedy może nie krystalizować się nawet po przechowywaniu przez jakiś czas w lodówce), albo przefiltrowany, albo przegrzany, czyli kilkukrotnie podgrzewany powyżej 40 stopni, aby zachował stan płynny przez dłuższy czas, co pozbawia go jednak cennych składników. Zatem jeżeli po trzech miesiącach od rozlewu wciąż jest w postaci płynnej, to nie kupujmy go.

Przeczytaj też:

Autor:

Zobacz więcej >