Dowiedz się, jak nasz organizm wykorzystuje sól oraz zawarty w niej sód i do czego prowadzi ich nadmierne spożycie.
Sód to pierwiastek, który powszechnie występuje w naszym pożywieniu, a jego najpopularniejsza forma to sól spożywcza. Sól z solniczki, chlorek sodu, NaCl. My widzimy ją w solniczce, ale nie widzimy jej, gdy dodawana jest do wielu produktów podczas obróbki technologicznej.
Ile sodu w soli?
W soli kuchennej znajduje się około 40 gramów sodu, to znaczy, że łyżeczka do herbaty, która ma 5 gramów soli – 40 procent z tego to jest 2000 miligramów sodu – 2 gramy sodu.
Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do życia. Obok chloru i potasu jest podstawowym elektrolitem dla organizmu. Wraz z tymi pierwiastkami odpowiada za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej. Razem z potasem ma wpływ na przenoszenie impulsów nerwowych oraz wykonywanie skurczu i rozkurczu komórek mięśniowych. Ponadto sód zatrzymuje wodę w organizmie. Odpowiada za prawidłowe jej rozmieszczenie w ustroju oraz bierze udział w transporcie aminokwasów i cukrów.
Za dużo soli
W dzisiejszych czasach niedobór sodu i konieczność jego dodatkowej suplementacji, to naprawdę rzadkość. Problem raczej stanowi to że jemy za dużo soli z produktami spożywczymi, a to może rozwinąć wiele schorzeń.
Średnio w naszej diecie połowa sodu pochodzi z soli kuchennej, czyli solenia w naszej kuchni. Około 40 procent z produktów przetworzonych przemysłowo, a tylko 10 procent to ten sód naturalnie występujący w produktach roślinnych i zwierzęcych.
Sprawdź też: