Lasagne: poznaj autorski przepis na pyszny włoski obiad. To dosyć kosztowne (ze względu na składniki) i pracochłonne danie, dlatego najlepiej przygotować większą porcję, żeby starczyło na dłużej. Na przyrządzenie lasagne warto sobie zarezerwować co najmniej kilka godzin.
Lasagne można zrobić również bez sosu beszamelowego, który nie każdemu wychodzi za każdym razem. Gdyby ten sos się nie udał, nie należy się zniechęcać i dokończyć danie, które wciąż będzie smaczne.
Składniki do lasagne (porcja dla około 8 osób):
- opakowanie makaronu lasagne;
- 2 opakowania mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) – łącznie około 1 kg;
- 1 średnia cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- 2-3 większe marchewki;
- 1 duża albo 2 średnie pietruszki;
- 2 łodygi selera naciowego;
- 2 szklanki czerwonego wina;
- 4 puszki pomidorów bez skórki;
- 2 łyżki mleka;
- oregano;
- bazylia;
- tymianek;
- parmezan;
- sól, pieprz do smaku;
- oliwa z oliwek;
- masło (do smarowania naczynia żaroodpornego);
- duże naczynie żaroodporne (jeśli mamy tylko mniejsze to mogą być dwa).
Sposób przygotowania:
Obieramy warzywa: marchewki, pietruszki, cebulę i seler (przy selerze odcinamy obie końcówki łodyg, żeby były czyste). Marchewki i pietruszki można podgotować, żeby trochę zmiękły. Potem warzywa – marchewki, pietruszki i seler – drobno siekamy (można je wrzucić do szatkownicy, by zetrzeć na drobno). Cebulę siekamy osobno na bardzo drobną kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę.
Poszatkowane warzywa przekładamy na osobną miskę, cebula i czosnek osobno.
Do miksera wlewamy pomidory z puszek (jeśli mikser jest za mały, to trzeba miksować stopniowo, po kolei, a zmiksowane pomidory przelać do miski, żeby poczekały). Do pomidorów w mikserze dodajemy oregano, bazylię, sól i pieprz i miksujemy razem. Przyprawy dodajemy w takich proporcjach: na 2 puszki pomidorów: szczypta soli, szczypta pieprzu, łyżka oregano i trzy szczypty bazylii.
Dobry sos będzie intensywnie pachniał. Jeśli czujemy tylko pomidory, to dodajemy po trochu przypraw, zachowując proporcje: trochę soli, trochę pieprzu, dużo oregano i trochę bazylii. Powstaje bardzo aromatyczny sos pomidorowy.
Teraz przygotowujemy największą patelnię, albo dwie podobnej wielkości, średnie patelnie, które stawiamy na takich samych palnikach. Stawiamy na średnim ogniu, na patelnie dodajemy oliwę – podgrzewamy ją – potem dodajemy na obie patelnie równe ilości cebuli i czosnku (jeśli nie używamy jednej patelni, to na obu patelniach będziemy robić to samo, więc trzeba się starać, żeby zachować równie tempo na obu patelniach, tak żeby były gotowe w tym samym czasie).
Gdy cebula i czosnek się zrumienią (trzeba uważać, żeby się nie przypaliły), dodajemy mięso. Smażymy je dokładnie, około 15-25 minut, co jakiś czas je mieszając i przewracając, żeby nie przywarło. Teraz dodajemy poszatkowane warzywa, mieszamy wszystko i powoli dolewamy wino, mieszamy i zostawiamy – niech się gotuje, żeby wino odparowało.
Gdy już wino odparuje, dodajemy sos pomidorowy i wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. Co jakiś czas mieszamy i kontrolujemy, czy się nie przypala – jeśli zaczyna skwierczeć, to trzeba dolewać wody z kranu, tak, żeby całość się cały czas gotowała, a nie przysmażyła.
Gdy po 1,5-2 godzinach uznamy, że jest gotowe, to tuż przed zgaszeniem palników można do potrawy dodać ostrożnie kapkę mleka (około 2 łyżek do zupy) i rozmieszać całość, odczekać chwilę i wyłączyć.
Niedługo przed końcem smażenia rozgrzewamy piecyk do 180 stopni.
Teraz można przyrządzić szybki sos beszamelowy:
Składniki do sosu beszamelowego:
- masło;
- mąka;
- mleko;
- sól;
- pieprz;
- gałka muszkatołowa.
Przyrządzanie sosu beszamelowego:
Postawić rondelek na małym ogniu i rozpuścić w nim kawałek masła (około 2 łyżki do zupy). Do płynnego masła dosypać mąki (też około 2 płaskie łyżki) – mieszać to, aż powstanie jednolita masa (jeśli będzie za płynne, to ostrożnie dosypywać mąki i dalej mieszać. Gdy powstanie jednolita masa, ostrożnie (i powoli) wlać szklankę mleka – cały czas mocno mieszając, żeby się nie zważyło. Potem dodać jeszcze jedną szklankę mleka, cały czas mocno mieszając. Gdy sos już zacznie być gęsty jak śmietana, dodać szczyptę soli i pieprzu i trochę gałki muszkatołowej. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy do przygotowanej wcześniej lasagne.

Teraz składamy lasagne w całość:
Bierzemy naczynia żaroodporne i będziemy układać w nich lasagne. I tu UWAGA: gdy zostawimy płat makaronu niepokryty sosem, to w piecyku stwardnieje on jak dykta. Dlatego trzeba pamiętać, żeby wszystkie płaty makaronu pokryć dokładnie sosem z każdej strony – wtedy na pewno będą miękkie po wyjęciu z piekarnika. (Trzeba pamiętać, żeby na szczycie i z boków też była warstwa sosu, który przykryje makaron)
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno kładziemy cienką warstwę sosu, potem płat makaronu, beszamel (jeśli go zrobiliśmy i nam wyszedł), warstwa sosu i parmezan. To pierwsza warstwa. Teraz jeszcze 3 warstwy: makaron-sos-parmezan; makaron-sos-parmezan; makaron-sos-parmezan. Łącznie 4 warstwy.
Teraz całość wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-45 minut. I gotowe.
Teraz już jedyne, co nam pozostaje, to zjeść wszystko!
Lasagne: o czym pamiętać
Czy można podać lasange bez sosu beszamelowego?
Jak najbardziej - jeśli sos nam nie wyjdzie, możemy spokojnie serwować danie bez niego.
Czy można zostawić odsłonięty płat makaronu w piekarniku?
Nie - makaron należy szczelnie "zakryć" sosem. Jeśli tego nie zrobimy, to stwardnieje i będzie praktycznie niejadalny.
Czy wino dodane do tego dania wpłynie na nasżą trzeźwość?
Nie - wino nada jedynie smak mięsu, a alkohol w nim zawarty odparuje.