Jego walory zdrowotne są nie do przecenienia. Jest też kilka powodów, dla których warto zrobić go w domu. Sprawdź dlaczego i wypróbuj nasz sprawdzony przepis na ocet jabłkowy.
Ocet jabłkowy między innymi wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, pomaga na problemy skórne, jest świetnym kosmetykiem, także do płukania włosów. To tylko kilka z jego licznych zalet.
3 główne powody, dlaczego warto samemu zrobić domowy ocet jabłkowy
Powodów jest zapewne więcej, ale wymienię trzy, które wydają mi się najbardziej przekonujące.
- Przede wszystkim, jeśli samodzielnie zrobimy ocet jabłkowy, będziemy mieli pewność, że jest dobrej jakości, że nie ma żadnych zbędnych dodatków i że powstał w wyniku naturalnego procesu fermentacji.
- Po drugie, przygotowanie octu jabłkowego jest bardzo proste i szybkie. Zajmie nam około kwadransa, a potem tylko trzeba cierpliwie czekać i od czasu do czasu potrząsnąć słojem.
- Po trzecie – oszczędność. Sklepowy ocet jabłkowy nie jest tani, a domowy można zrobić z resztek jabłek, obierek lub jabłek z przydomowego ogródka. Koszt 1 litra domowego octu jabłkowego to koszt kilograma jabłek (lub obierek) i 5-6 łyżek cukru lub miodu.
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy – przepis
O jakości octu decydują jabłka. Powinny być z ekologicznej uprawy lub przydomowego ogródka, hodowane bez dodatku pestycydów czy nawozów sztucznych. Idealnie na ocet jabłkowy będą nadawały się owoce mało dorodne, robaczywe, z plamkami, niczym niepryskane, także tzw. spady, czyli dojrzałe owoce, które spadły z drzewa.
Generalnie są dwie szkoły przygotowywania owoców na ocet jabłkowy – jedni używają wszystkich części owoców poza ogonkami, czyli także obierki i ogryzki, a inni usuwają ogonki i gniazda nasienne. Wszyscy są zgodni co do tego, że jabłek na ocet nie należy obierać. Jeśli mamy obierki z jabłek, bo piekliśmy szarlotkę czy robiliśmy mus, to koniecznie dodajmy je do octu, bo skórki są najcenniejszym surowcem.
Jeszcze jedna uwaga, zanim przystąpimy do pracy. Część kuchennych ekspertów uważa, że jeśli mamy jabłka z własnego ogródka, to lepiej dodać je do octu niemyte. Myją tylko te owoce, które spadły na ziemię. Ja swoje jabłka umyłam przed pokrojeniem, ale jeśli ktoś ma ogród oddalony od drogi i czyste powietrze, może zerwanych z drzewa owoców nie myć.
Składniki
- 1 kg jabłek
- 5-6 łyżek cukru lub miodu
- 1 litr wody
Ocet jabłkowy: jak zrobić
- Do litra wrzątku dodajemy cukier, mieszamy i czekamy, aż przestygnie. Jeśli zamiast cukru używamy miodu, dodajemy go dopiero, gdy temperatura wody spadnie poniżej 40 st. C.
- Przygotowujemy jabłka. Można je umyć, usunąć wszelkie uszkodzenia oraz gniazda nasienne i ogonki. Nie obieramy owoców ze skórki. Kroimy dość drobno i wrzucamy do wyparzonego dużego słoja. Zalewamy przygotowaną wcześniej przestudzoną wodą z cukrem lub miodem. Dobrze by było, żeby woda przykrywała jabłka – wtedy będzie mniejsze niebezpieczeństwo spleśnienia. Słój nie powinien być całkowicie wypełniony.
- Słoik przykrywamy szczelnie bawełnianą szmatką lub ręczniczkiem papierowym – chodzi o to, żeby do słoika nie mogły dostać się muszki owocówki, ale żeby był dostęp powietrza. Odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce.
- Mniej więcej przez tydzień kilka razy dziennie jabłka w słoju należy wymieszać, aby zapobiec powstawaniu pleśni. Zaprzestajemy codziennego mieszania, gdy jabłka lekko zbrązowieją i opadną na dno, a na wierzchu przestanie tworzyć się piana.
- Teraz zostawiamy ocet na 4-6 tygodni w spokojnym miejscu i pozwalamy mu dalej spokojnie fermentować. W tym czasie od czasu do czasu pojawiają się bąbelki, a substancja w słoju powoli zaczyna pachnieć octem. Na wierzchu zaczyna się tworzyć matka octowa, czyli cenna substancja złożona z celulozy, drożdży i bakterii, która odpowiada za prawidłowy proces fermentacji octowej. Jest to biała warstwa o konsystencji twardej galarety.
- Gdy proces fermentacji się zakończy, czyli nasz ocet jabłkowy będzie ładnie pachniał i przestaną pojawiać się bąbelki gazu, delikatnie zdejmujemy z wierzchu matkę – zachowujemy ją w osobnym słoiku zalaną octem jabłkowym, by dodać ją do kolejnego świeżo nastawianego octu. Przelewamy ocet przez gazę do słoika lub butli i zakręcamy nakrętką i odstawiamy w ciemne, ale tym razem chłodne miejsce. Zostawiamy na 4 tygodnie, żeby dojrzał.
- Po 4 tygodniach znów przecedzamy przez gazę i zlewamy do butelek gotowy ocet jabłkowy. Ocet jest lekko mętny i powinien już pachnieć oraz smakować jak ocet. Jeśli ma smak wina, trzeba mu pozwolić dojrzewać jeszcze kolejny tydzień.
Przeczytaj też:
- Ocet jabłkowy: Czy naprawdę jest taki zdrowy?
- Soda oczyszczona: Jak używać do czyszczenia i odplamiania
- Co zamiast soli, żeby było smacznie i zdrowo?
- Erytrytol zamiast cukru – właściwości, jak i ile stosować
- Sok z pokrzywy – właściwości, na co pomaga
- Mąka ze skórki bananów: Ciasteczka z jej dodatkiem są zdrowsze (badania)
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.