Działanie lecznicze i kosmetyczne pokrzywy znamy od zawsze. Jednak to sok z pokrzywy, wyciśnięty ze świeżych roślin, pozwala nam w pełni korzystać z jej prozdrowotnych właściwości. Kiedy warto go stosować?
Ten nielubiany przez ogrodników, pospolity chwast z nieprzyjemnie parzącymi liśćmi jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Właściwości lecznicze pokrzywy doceniali już starożytni. Pisali o niej, m.in. Hipokrates i Pliniusz Starszy, a później Awicenna i św. Hildegarda z Bingen. Mikołaj Kopernik zaś używał jej do leczenia chorób nerek. Nasze babki i prababki pielęgnowały włosy wywarem z pokrzywy i parzyły herbatki na wszelkie dolegliwości, od anemii po choroby nerek czy stawów. Jednak podczas procesów gotowania, suszenia czy parzenia to zdrowe zioło traci wiele swych cennych właściwości. Sok z pokrzywy robi się ze świeżych liści i nie poddaje się go długiemu działaniu wysokich temperatur. Dzięki temu zachowuje więcej witamin i leczniczych właściwości.
Co zawiera sok z pokrzywy
Jest prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia substancji. Jest źródłem witamin A, K, C i z grupy B oraz składników mineralnych, jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, siarka, mangan, krzem, potas, jod i sód. Zawiera także aminokwasy, polifenole, beta-karoten, luteinę.
Dlaczego warto go stosować
Spożywanie soku z pokrzywy nie może zastępować leczenia zaleconego przez lekarza, ale doskonale wspiera konwencjonalne terapie, ponieważ:
- działa moczopędnie, pomaga w chorobach nerek i pęcherza, zwłaszcza w kamicy nerkowej,
- spowalnia przerost prostaty,
- pomaga przy anemii, ma działanie krwiotwórcze,
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych i ułatwia trawienie,
- działa oczyszczająco, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu,
- poprawia pracę wątroby,
- pomaga w regulacji ciśnienia krwi,
- warto go stosować w osłabieniu wiosennym i w rekonwalescencji po przebytej chorobie, dostarcza witamin i niezbędnych mikroelementów,
- zwiększa odporność, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie,
- jest pomocny w leczeniu cukrzycy typu II, pomaga nieco obniżyć poziom cukru we krwi,
- pomaga na bóle reumatyczne,
- działa przeciwkrwotocznie, stosuje się go przy zbyt obfitych miesiączkach,
- spożywanie go wzmacnia włosy i przeciwdziała ich wypadaniu. Warto go także dodawać do mycia i płukania włosów.
Jak zrobić samemu i jak spożywać sok z pokrzywy
Na sok zbiera się liście i wierzchołki młodych roślin przed kwitnieniem. Najlepiej robić to w maju. Trzeba zwrócić uwagę, żeby zrywać je w miejscach oddalonych od uczęszczanych szos. Liście myjemy, lekko osuszamy i wyciskamy w wyciskarce. Jeśli nie mamy wyciskarki, możemy je rozdrobnić, np. blenderem, i z uzyskanej masy wycisnąć sok przez gęste sito lub ściereczkę.
Świeży sok można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Jeśli chcemy zachować go na dłużej, można zamrozić go, najlepiej w formie kostek lodu.
Można także dodać go do miodu, w proporcji 1 część soku na ok. 10 części miodu. Taki pokrzywowy miód w medycynie ludowej jest używany na przeziębienia i infekcje jako środek wzmacniający i zwiększający odporność.
W sprzedaży są dostępne przez cały rok soki z pokrzywy stabilizowane kwaskiem cytrynowym. Mogą być w wersji słodzonej i bez cukru.
Zazwyczaj przyjmuje się 2 razy dziennie po 25 ml pół przed posiłkiem.
Przeczytaj też:
Co warto wiedzieć o soku z pokrzywy
Kiedy można zbierać pokrzywy na sok?
Na sok zbiera się liście i wierzchołki młodych roślin przed kwitnieniem, zazwyczaj w maju.
Czy sok pokrzywy dobrze działa na włosy?
Spożywanie go wzmacnia włosy i przeciwdziała ich wypadaniu. Warto go także dodawać do mycia i płukania włosów.
Czy sok z pokrzywy pomaga w anemii?
Tak, od wieków uważa się, że pomaga przy anemii, ponieważ ma działanie krwiotwórcze.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.