Mąka ze skórki bananów: Ciasteczka z jej dodatkiem są zdrowsze (badania) - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Mąka ze skórki bananów: Ciasteczka z jej dodatkiem są zdrowsze (badania)

Mąka ze skórki bananów: Ciasteczka z jej dodatkiem są zdrowsze (badania)

,

Naukowcy odkryli, że ciasteczka upieczone z dodatkiem mąki ze skórki bananów mają więcej składników odżywczych, a przy tym nic nie tracą na walorach smakowych.

W ostatnich latach skórki bananów awansowały z pozycji odpadków do wartościowego produktu i są używane m.in. do wytwarzania różnych alternatyw dla mięsa. Ponieważ są bardzo włókniste, trudno je jeść na surowo, ale mąka ze zmielonych skórek bananów zawiera duże ilości błonnika, magnezu, potasu i związków przeciwutleniających.

Wcześniejsze badania wykazały, że zastąpienie zwykłej mąki pszennej mąką ze skórki bananów w pieczywie i ciastach tworzy bardziej pożywne wypieki o akceptowalnym smaku. Do tej pory jednak niewiele było badań nad ciasteczkami ze skórki od banana.

W nowym badaniu, opublikowanym w czasopiśmie ACS Food Science & Technology, międzynarodowy zespół przyjrzał się wartości odżywczej, trwałości i akceptacji przez konsumentów ciasteczek, w których część mąki pszennej zastąpiono mielonymi skórkami banana.

Jak przygotowano ciasteczka

Naukowcy najpierw obrali dojrzałe, nieuszkodzone banany. Następnie blanszowali, suszyli i rozdrobnili skórki na drobny proszek. Przygotowali pięć różnych partii ciasteczek, dodając różne ilości mąki ze skórki bananów do masła, odtłuszczonego mleka w proszku, cukru, oleju roślinnego i mąki pszennej.

Dodatek mąki ze skórki banana w poszczególnych partiach wynosił: 0, 7,5, 10, 12,5 i 15 procent. Dodanie większej ilości mąki ze skórki banana spowodowało, że ciasteczka były bardziej brązowe i twardsze, co prawdopodobnie spowodowane było wysokim poziomem błonnika w skórkach bananów.

Ciasteczka z mąką ze skórki bananów – mniej tłuszczu, więcej antyoksydantów

Dzięki dodatkowi mąki ze skórki bananów ciastka miały mniej tłuszczu i białka, a więcej polifenoli i lepsze działanie przeciwutleniające niż zwykłe ciasteczka. Panel degustatorów stwierdził, że najlepszy smak i konsystencję spośród wszystkich partii miały ciasteczka zawierające 7,5 proc. mąki ze skórki bananów. Upieczone przez naukowców ciasteczka miały również trzymiesięczny okres przydatności do spożycia w temperaturze pokojowej, a po długim okresie przechowywania smakowały tak samo jak ciastka pszenne.

Przeczytaj też:

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 90 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.

Zobacz więcej >