O tym, że banany są zdrowe wszyscy wiedzą. Okazuje się jednak, że skórki też mają wiele przydatnych funkcji. Nie wyrzucaj – sprawdź, jak wykorzystać skórki po bananach.
Skórki po bananach – właściwości.
Nie wyrzucajmy pozostałości po bananach – zawierają wapń, potas, fosfor, magnez azot i kwas krzemowy. Mają też właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne oraz polerujące. Jest to więc kopalnia wszelkiego rodzaju dóbr którą często wyrzucamy do kosza. Trzeba jednak pamiętać, że przed użyciem skórek, a najlepiej przed zjedzeniem banana, należy go dokładnie umyć. No i jeszcze prosta zasada – im bardziej dojrzały banan, tym więcej właściwości ma jego skóra.
Kosmetyka a skórki po bananach.
Właściwości bakteriobójcze sprawiają, że skórka po bananie jest świetnym składnikiem domowych kosmetyków. Potas, magnez, witaminy z grupy B sprawiają, że jest to świetni składnik kosmetyków, który usuwa drobne blizny, rozjaśnia cerę i zmniejsza opuchliznę. Wystarczy po prostu przyłożyć czystą skórkę bananową na twarz na pół godziny. Jeśli nie masz czasu – przetrzyj nią po prostu twarz. A zęby przetarte skórką zyskają blask, gdyż ma ona właściwości polerujące.
Skórka bananowa w lecznictwie
Dzięki składnikom przeciwgrzybiczym i bakteriobójczym możemy ją stosować jak swoisty opatrunek. Przyspieszy gojenie, zmniejszy swędzenie po ukąszeniu owadów a nawet pomoże usunąć drzazgi. Wystarczy przyłożyć ją w podrażnione miejsce wewnętrzną stroną na dłuższy czas i przykleić plastrem. Skórka ma też właściwości zmiękczające, dzięki czemu przyda się do pielęgnacji stóp i pięt, gdzie w połączeniu z działaniem przeciwgrzybiczym uczyni cuda. Po kąpieli przecieramy stopy wewnętrzną stroną skórki, przy czym czynność powtarzamy kilka razy w tygodniu.
Bananowe sprzątanie
Polerowanie sztućców mebli a nawet… roślin – to zadania dla skórki od banana. Ma delikatne właściwości polerujące i nabłyszczające, przetarte nią liście roślin będą świetnie się prezentować a przy okazji zetrzemy z nich kurz. Skórka nadaje się też do polerowania mebli. Ze względu na swoje właściwości pomoże zniwelować drobne rysy na meblach.
Skórka od banana to świetny nawóz
Jej zawartość sprawia, że jest świetnym nawozem. Rośliny domowe możemy podlewać wyciągiem ze skórki, który sporządzamy wrzucając ją do wody i odstawiając na kilka godzin lub nawet dni. Same skórki można dorzucić do kompostu lub zakopać w ziemi w pobliżu roślin, które chcemy nawieźć. Zróbmy to minimum 2 tygodnie przed sadzeniem roślin, żeby składniki odżywcze powoli się uwalniały. Można też wysuszyć skórki od banana w piekarniku i zetrzeć je na proszek. Przysłużą się storczykom, roślinom strączkowym i kwitnącym, paprociom oraz różom. Nawóz z nich odstraszy też mszyce.
ZOBACZ TEŻ: