Antyoksydanty są bardzo ważne dla organizmu – działają przeciwnowotworowo, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, dzięki nim też wolniej się starzejemy. Sprawdź, jak działają i czy powinniśmy je suplementować.
Czym są antyoksydanty?
Antyoksydanty, zwane też przeciwutleniaczami, są to naturalne substancje, które neutralizują wolne rodniki, wspierając mechanizmy obronne komórek człowieka.
Wolne rodniki tlenowe nieustannie powstają w organizmie w wyniku procesów biochemicznych, zwłaszcza związanych z oddychaniem. Mają one elektron bez pary, dlatego cały czas dążą do odebrania jednego elektronu innej cząsteczce. Proces ten doprowadza do uszkodzenia komórek i tym samym do zaburzenia ich funkcjonowania, a nawet ich śmierci. Wolne rodniki mogą wyrządzić poważne szkody, jeśli ich poziom w organizmie stanie się zbyt wysoki. Wspierają rozwój wielu chorób, takich jak cukrzyca, choroby serca i rak.
Organizm człowieka ma własną obronę antyoksydacyjną, która utrzymuje wolne rodniki w ryzach. Musi zachować równowagę między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami, ponieważ wolne rodniki pełnią również ważne, niezbędne dla zdrowia funkcje. Na przykład komórki odpornościowe wykorzystują wolne rodniki do zwalczania infekcji.
Antyoksydanty znajdują się również w żywności, zwłaszcza w owocach, warzywach i innych pełnowartościowych produktach pochodzenia roślinnego. Kilka witamin, takich jak witaminy A, E i C, także jest skutecznymi przeciwutleniaczami.
W produkcji żywności wykorzystywane są konserwanty, które działają przeciwutleniająco, wydłużając okres przydatności do spożycia.
Co to jest stres oksydacyjny
Gdy wolne rodniki w organizmie przewyższają liczebnie antyoksydanty, może to prowadzić do stanu zwanego stresem oksydacyjnym. Długotrwały stres oksydacyjny może uszkodzić DNA i inne ważne cząsteczki w ciele człowieka. Uszkodzenie DNA zwiększa ryzyko zachorowania na raka, a naukowcy wysnuli także teorię, że odgrywa ono kluczową rolę w procesie starzenia.
Wiadomo, że kilka czynników związanych ze stylem życia, stresem i środowiskiem sprzyja nadmiernemu powstawaniu wolnych rodników i stresowi oksydacyjnemu, w tym:
- zanieczyszczenie powietrza
- palenie papierosów
- picie alkoholu
- toksyny
- wysoki poziom cukru we krwi
- wysokie spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- promieniowanie słoneczne, w tym nadmierne opalanie
- infekcje bakteryjne, grzybicze lub wirusowe
- nadmierne spożycie żelaza, magnezu, miedzi lub cynku
- za dużo lub za mało tlenu w organizmie
- intensywny i długotrwały wysiłek fizyczny, który powoduje uszkodzenie tkanek
- nadmierne spożycie antyoksydantów, takich jak witaminy C i E
- niedobór przeciwutleniaczy
Przedłużający się stres oksydacyjny prowadzi do zwiększonego ryzyka negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak choroby układu krążenia i niektóre rodzaje raka.
Antyoksydanty w żywności
Antyoksydanty są niezbędne do przetrwania wszystkich żywych istot. Organizm wytwarza własne przeciwutleniacze, takie jak glutation. Rośliny i zwierzęta, a także wszystkie inne formy życia, mają własne mechanizmy obronne przed wolnymi rodnikami i uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Dlatego przeciwutleniacze znajdują się we wszystkich pełnowartościowych produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Ważne jest spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty, tak by dostarczać zarówno niezbędnych witamin C i E, jak i innych przeciwutleniaczy, które nie są konieczne dla organizmu, ale odgrywają ważną rolę dla zdrowia. Korzyści zdrowotne związane z dietą bogatą w antyoksydanty wynikają między innymi z ich różnorodności. Owoce, warzywa, zielona herbata, kawa czy gorzka czekolada są znane jako dobre źródła różnych przeciwutleniaczy.
Według niektórych badań najczęstszym źródłem antyoksydantów w zachodniej diecie jest kawa, ale częściowo wynika to z faktu, że przeciętny człowiek nie jada tak wielu produktów bogatych w przeciwutleniacze. Produkty mięsne i ryby również zawierają przeciwutleniacze, ale znacznie mniej niż owoce i warzywa.
Przeciwutleniacze mogą wydłużyć okres przydatności do spożycia zarówno żywności naturalnej, jak i przetworzonej. Dlatego są często używane jako dodatki do żywności. Na przykład witamina C jest często dodawana do przetworzonej żywności, aby działała jako konserwant.
Rodzaje antyoksydantów występujących w pożywieniu
Przeciwutleniacze można podzielić na rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach.
Antyoksydanty rozpuszczalne w wodzie działają wewnątrz i na zewnątrz komórek, natomiast przeciwutleniacze rozpuszczalne w tłuszczach działają przede wszystkim w błonach komórkowych.
Do antyoksydantów, które można dostarczać organizmowi z żywnością, należą:
- Witamina C
- Witamina E
- Witamina A
- Koenzym Q10
- Składniki mineralne (m.in. miedź, mangan, selen, cynk)
- Karotenoidy (np. beta-karoten, likopen, luteina)
- Polifenole (np. flawonoidy, lignany, resweratrol)
- Betalainy (np. betanina, betacyjanina)
- Melatonina,
- Melationeiny (białka chroniące komórki przed wolnymi jonami metali ciężkich).
Wiele przeciwutleniaczy pełni jednocześnie inne ważne funkcje, na przykład kurkuminoidy w kurkumie i oleocanthal w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia. Substancje te działają jako przeciwutleniacze, ale mają również silne działanie przeciwzapalne.
Czy powinno się przyjmować suplementy antyoksydacyjne?
Nadmierne spożycie izolowanych przeciwutleniaczy może mieć działanie toksyczne, a nawet może sprzyjać, zamiast zapobiegać uszkodzeniom oksydacyjnym – jest to zjawisko określane jako „paradoks przeciwutleniaczy”. Niektóre badania pokazują nawet, że wysokie dawki przeciwutleniaczy z suplementów mogą zwiększać ryzyko śmierci.
Z tego powodu większość lekarzy radzi pacjentom, aby unikali wysokodawkowych suplementów antyoksydacyjnych. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie dużej ilości pełnowartościowej żywności bogatej w antyoksydanty. Badania wskazują, że żywność bogata w przeciwutleniacze zmniejsza uszkodzenia oksydacyjne w większym stopniu niż suplementy.
Na przykład w jednym z badań porównano efekty spożywania witaminy C w postaci soku z czerwonych pomarańczy bez żadnych dodatków i wody z cukrem z dodatkiem witaminy C, przy czym oba napoje zawierały identyczną ilość witaminy. Stwierdzono, że sok ma znacznie większą moc przeciwutleniającą. Wyniki te sugerują, że związki zawarte w żywności działają synergistycznie. Przyjmowanie tylko jednego lub dwóch izolowanych składników odżywczych nie przyniesie takich samych korzystnych efektów.
Najlepszą strategią zapewnienia odpowiedniego spożycia przeciwutleniaczy jest przestrzeganie diety bogatej w różne warzywa i owoce, a także innych zdrowych nawyków.
Suplementy w niskich dawkach, takie jak multiwitaminy, mogą być korzystne, jeśli lekarz stwierdzi niedobór niektórych składników odżywczych lub pacjent z jakichś powodów nie może przestrzegać zdrowej diety.
Przeczytaj też:
- Odporność i substancje oksydacyjne – jaki jest między nimi związek?
- Witamina C – na co pomaga, a na co nie działa
- Borówki amerykańskie – właściwości zdrowotne
- Suplementy: brać, czy nie brać?
- Stres oksydacyjny – co to jest i jak się przed nim bronić?
- Suplementy: Cynk – wady i zalety
- 3 suplementy, które mogą zaszkodzić chorym na serce
Co warto wiedzieć o antyoksydantach?
Co to są antyoksydanty?
Antyoksydanty, zwane też przeciwutleniaczami, są to naturalne substancje, które neutralizują wolne rodniki, wspierając mechanizmy obronne komórek człowieka.
Co to są wolne rodniki?
Wolne rodniki są to niestabilne cząsteczki, które mają co najmniej jeden niesparowany elektron. Próbując odebrać brakujący elektron innym cząsteczkom, mogą uszkodzić komórki organizmu.
Co to jest stres oksydacyjny?
Stres oksydacyjny jest to stan w organizmie, który powstaje, gdy wolne rodniki przewyższają liczebnie antyoksydanty.