Właściwości zdrowotne uważanych za superfoods borówek amerykańskich są imponujące. Nazywane królem przeciwutleniaczy są bogate w składniki odżywcze, przy czym mają niewiele kalorii. Sezon na borówki w pełni, więc warto korzystać.
Wartości odżywcze borówek amerykańskich
Jedna filiżanka świeżych borówek pokrywa prawie jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która jest niezbędna do zachowania pięknej cery i wzmocnienia odporności. Zapewnia również ponad jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na wspierającą kości witaminę K i jedną czwartą – manganu, który pomaga również utrzymać mocne kości, a także promuje produkcję kolagenu niezbędnego do utrzymania zdrowej skóry i sprawnych stawów.
Według U.S. Department of Agriculture (USDA) 100 g surowych borówek amerykańskich zapewnia:
- ok. 57 kcal
- 0,74 g białka
- 0,33 g tłuszczów
- ok. 14,5 g węglowodanów
- 2,4 g błonnika
- 77 mg potasu
- 0, 336 mg manganu
- 0,57 mg witaminy E
- 9,7 mg witaminy C
- 19,3 µg witaminy K
- 32 µg betakarotenu
- 80 µg luteiny
Właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwchorobowe
Według badań borówki amerykańskie plasują się na szczycie list owoców i warzyw o silnych właściwościach przeciwutleniających.
Wykazano, że przeciwutleniacze w nich zawarte hamują stany zapalne i redukują stres oksydacyjny. Ten ostatni ma miejsce, gdy brakuje równowagi między wytwarzaniem niszczących komórki wolnych rodników a zdolnością organizmu do przeciwdziałania ich szkodliwym skutkom. Z tego powodu borówki są powiązane z zapobieganiem uszkodzeniom DNA i starzeniem się oraz obniżaniem ryzyka wielu chorób przewlekłych, w tym otyłości, raka i cukrzycy typu 2.
Badanie z 2018 r., opublikowane w International Journal of Molecular Sciences, wykazało, że składniki funkcjonalne zawarte w borówkach amerykańskich mają najlepsze właściwości zdrowotne ze względu m.in. na ochronne działanie zawartych w nich antyoksydantów, antocyjanów i polifenoli.
Borówki amerykańskie dobrze wpływają na serce
Borówki chronią przed chorobami serca. Badania wykazały, że antocyjanidyny, które znajdują się w owocach jagodowych, wspierają układ sercowo-naczyniowy. Ze względu na działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne dobrze wpływają na stan naczyń krwionośnych i chronią przed stwardnieniem tętnic, które zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
W jednym z ostatnich badań, w którym uczestniczyli mężczyźni z zespołem metabolicznym, porównano skutki spożywania jednej filiżanki borówek amerykańskich dziennie z placebo w ciągu sześciu miesięcy. Ci, którzy jedli borówki, doświadczyli trwałej poprawy funkcji tętnic, w tym zmniejszonej sztywności, a także pozytywnych zmian w profilach cholesterolu. Wyniki doprowadziły naukowców do wniosku, że należy je uwzględnić w strategiach żywieniowych, by zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Poprawiają pracę mózgu
W 2019 r. opublikowano analizę 11 wcześniej opublikowanych badań, która zbadała związek między spożywaniem borówek a funkcjami poznawczymi. W analizie stwierdzono, że poprawiają one pamięć i funkcje wykonawcze u dzieci. Dobrze wpływają również na pamięć, funkcje wykonawcze i funkcje psychomotoryczne u starszych zdrowych osób dorosłych i dorosłych z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi. Ich spożywanie wspiera pamięć długotrwałą i zdolność do przywoływania informacji; funkcja wykonawcza obejmuje umiejętności, które umożliwiają planowanie, skupianie uwagi i żonglowanie wieloma zadaniami. Funkcja psychomotoryczna ma związek ze współpracą ciała i mózgu, taką jak koordynacja ręka-oko.
Borówki są również jedynymi owocami wyróżnionymi w diecie MIND, która łączy aspekty diety śródziemnomorskiej i diety DASH, tworząc plan żywieniowy skoncentrowany na zdrowiu mózgu, w szczególności na zapobieganiu demencji i związanym z wiekiem spadkom funkcji poznawczych. Trwające 20 lat badanie z udziałem ponad 16 tys. starszych osób wykazało, że osoby, które jadały najwięcej borówek i truskawek, doświadczały najwolniejszego tempa pogorszenia funkcji poznawczych.
Borówki amerykańskie pomagają w regeneracji mięśni
Spożywanie borówek przyspiesza regenerację mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym. Uczestniczące w jednym z badań zawodniczki spożywały albo koktajl z borówek amerykańskich, albo napój placebo o podobnej zdolności przeciwutleniającej na pięć i 10 godzin przed, a następnie natychmiast, 12 i 36 godzin po intensywnym treningu siłowym. Naukowcy stwierdzili szybki wzrost siły mięśniowej w grupie spożywającej borówki. Wyniki doprowadziły naukowców do wniosku, że spożywanie jagód wyzwala w organizmie zdarzenia adaptacyjne, które przyspieszają regenerację mięśni po wysiłku.
Pomagają regulować poziom cukru we krwi
Borówki amerykańskie mają niską zawartość cukru i są dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu mają niski indeks glikemiczny. To, wraz z wysoką zawartością flawonoidów, może pomóc w poprawie wrażliwości na insulinę, która jest ważna w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Borówki są pomocne w utrzymaniu zdrowia oczu
Regularne spożywanie borówek może poprawić widzenie i chronić przed zwyrodnieniem plamki żółtej związanym z wiekiem. Uważa się, że jest to spowodowane lepszym ukrwieniem i dotlenieniem oczu oraz ochroną antyoksydacyjną, która może pomóc zmniejszyć prawdopodobieństwo zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Warto je jadać przez cały rok
Borówki tak dobrze wpływają na zdrowie, że warto jadać je także poza sezonem. Aby cieszyć się nimi przez cały rok, można zamrozić świeże owoce lub kupować mrożone borówki.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 90 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.
Przeczytaj też:
- Sok z buraków. Na co pomaga, jak stosować
- Sok z kiszonych buraków – właściwości, przepis
- Kurkuma – właściwości i zastosowanie
- Mleko sojowe – czy jest zdrowe?
- Soczewica: Czy jest zdrowa?
- Źródła potasu w żywności: Jakie są najlepsze? Do czego potas jest potrzebny?
- Truskawki – właściwości odżywcze i zdrowotne
- Dieta DASH – najzdrowsza dieta dla serca
- Zwyrodnienie plamki żółtej – co to za choroba?
Dodaj komentarz