Źródła potasu w żywności: Jakie są najlepsze? Do czego potas jest potrzebny? - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Źródła potasu w żywności: Jakie są najlepsze? Do czego potas jest potrzebny?

Źródła potasu w żywności: Jakie są najlepsze? Do czego potas jest potrzebny?

, ,

Potas – wraz z magnezem i wapniem – jest jednym najważniejszych minerałów dla naszego organizmu. Potas jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca, zapobiega obrzękom. Pomaga walczyć z nadciśnieniem. Jednak szkodliwy dla zdrowia jest zarówno jego niedobór, jak i nadmiar. Sprawdź, jakie są najlepsze źródła potasu w pożywieniu

Do czego potas jest niezbędny

Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowaniu układu mięśniowego i przewodnictwa nerwowego. Bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, a także reguluje jego gospodarkę wodną. W wypadku niedoboru potasu, dochodzi do zatrzymania sodu w organizmie, co prowadzi do podniesienia poziomu ciśnienia krwi. Z kolei nadmiar potasu może prowadzić do zaburzeń pracy serca.

Nie wolno suplementować potasu na własną rękę bez porozumienia z lekarzem. Nawet stosowanie soli potasowo-sodowych jako zamienników soli kuchennej np. w nadciśnieniu, zwłaszcza przez osoby z chorobami nerek, musi odbywać się pod kontrolą lekarza. Najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem utrzymania właściwego poziomu potasu w organizmie jest dieta bogata w warzywa i owoce. Dobowe zapotrzebowania na potas wynosi 4700 mg.

Objawami niedoboru potasu są m.in.: nadciśnienie, nieregularne bicie serca, puchnięcie rąk lub nóg, skurcze mięśni nóg po wysiłku i w upały osłabienie siły mięśniowej, zaburzenia w funkcjonowaniu nerek i osłabienie pracy serca.

Jakie są najlepsze źródła potasu w żywności

Największe ilości potasu pochodzą z suchych nasion roślin strączkowych, orzechów, suszonych owoców, kakao, warzyw (np. pomidorów oraz ich przetworów, selera, zielonych warzyw) i owoców (np. banana, brzoskwiń). Ze względu na duże spożycie dobrym źródłem potasu w diecie są również ziemniaki. Produkty mleczne i jasne pieczywo zawierają mniejsze ilości tego składnika.

Zawartość minerałów w różnych produktach może być różna, np. w wypadku roślin zależy od ich odmian, zasobności gleby, na których były uprawiane, czy używanych nawozów.

Tabela zawartości potasu w produktach spożywczych

Poniższa tabela przedstawia orientacyjną zawartość potasu w przykładowych produktach spożywczych.

ProduktZawartość potasu w mg/100 g
soja 2100
kakao naturalne1927
morele suszone1666
fasola biała 1188
orzechy pistacjowe 1100
koncentrat pomidorowy 30%1072
mak 960
groch 940
soczewica 870
rodzynki833
pestki dyni 810
nasiona słonecznika 800
migdały 733
orzechy ziemne 720
natka pietruszki695
figi suszone680
daktyle 656
czekolada mleczna607
awokado 600
czekolada gorzka581
szpinak 558
jarmuż 530
orzechy włoskie 500
kasza gryczana443
ziemniaki443
banany395
brokuły385
mięso z piersi kurczaka385
polędwica wołowa382
polędwica sopocka374
dorsz świeży356
burak348
schab wieprzowy343
keczup335
seler320
pomidory282
chleb żytni razowy279
makrela wędzona275
morele275
sok pomidorowy 260
kapusta biała228
pomarańcze 181
mleko 2% tł.141
jabłko134
jaja kurze całe133
arbuz 130
ogórek125
kajzerki116
ser twarogowy półtłusty113
mąka pszenna typ 500110
ser brie pełnotłusty100
ser gouda tłusty83

Co warto wiedzieć o najlepszych źródłach potasu w żywności

Ile potasu powinno się spożywać dziennie?

Dobowe zapotrzebowania na potas wynosi 4700 mg.

Jak najbezpieczniej utrzymać właściwy poziom potasu?

Najbezpieczniejszym sposobem utrzymania właściwego poziomu potasu w organizmie jest dieta bogata w warzywa i owoce.

Jakie są najlepsze źródła potasu w żywności?

Największe ilości potasu pochodzą z suchych nasion roślin strączkowych, orzechów, suszonych owoców, kakao, warzyw i owoców.

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Zobacz więcej >