Potas – wraz z magnezem i wapniem – jest jednym najważniejszych minerałów dla naszego organizmu. Potas jest niezbędny dla prawidłowej pracy serca, zapobiega obrzękom. Pomaga walczyć z nadciśnieniem. Jednak szkodliwy dla zdrowia jest zarówno jego niedobór, jak i nadmiar. Sprawdź, jakie są najlepsze źródła potasu w pożywieniu
Spis treści:
Do czego potas jest niezbędny
Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowaniu układu mięśniowego i przewodnictwa nerwowego. Bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, a także reguluje jego gospodarkę wodną. W wypadku niedoboru potasu, dochodzi do zatrzymania sodu w organizmie, co prowadzi do podniesienia poziomu ciśnienia krwi. Z kolei nadmiar potasu może prowadzić do zaburzeń pracy serca.
Nie wolno suplementować potasu na własną rękę bez porozumienia z lekarzem. Nawet stosowanie soli potasowo-sodowych jako zamienników soli kuchennej np. w nadciśnieniu, zwłaszcza przez osoby z chorobami nerek, musi odbywać się pod kontrolą lekarza. Najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem utrzymania właściwego poziomu potasu w organizmie jest dieta bogata w warzywa i owoce. Dobowe zapotrzebowania na potas wynosi 4700 mg.
Objawami niedoboru potasu są m.in.: nadciśnienie, nieregularne bicie serca, puchnięcie rąk lub nóg, skurcze mięśni nóg po wysiłku i w upały osłabienie siły mięśniowej, zaburzenia w funkcjonowaniu nerek i osłabienie pracy serca.
Jakie są najlepsze źródła potasu w żywności
Największe ilości potasu pochodzą z suchych nasion roślin strączkowych, orzechów, suszonych owoców, kakao, warzyw (np. pomidorów oraz ich przetworów, selera, zielonych warzyw) i owoców (np. banana, brzoskwiń). Ze względu na duże spożycie dobrym źródłem potasu w diecie są również ziemniaki. Produkty mleczne i jasne pieczywo zawierają mniejsze ilości tego składnika.
Zawartość minerałów w różnych produktach może być różna, np. w wypadku roślin zależy od ich odmian, zasobności gleby, na których były uprawiane, czy używanych nawozów.
Tabela zawartości potasu w produktach spożywczych
Poniższa tabela przedstawia orientacyjną zawartość potasu w przykładowych produktach spożywczych.
Produkt | Zawartość potasu w mg/100 g |
---|---|
soja | 2100 |
kakao naturalne | 1927 |
morele suszone | 1666 |
fasola biała | 1188 |
orzechy pistacjowe | 1100 |
koncentrat pomidorowy 30% | 1072 |
mak | 960 |
groch | 940 |
soczewica | 870 |
rodzynki | 833 |
pestki dyni | 810 |
nasiona słonecznika | 800 |
migdały | 733 |
orzechy ziemne | 720 |
natka pietruszki | 695 |
figi suszone | 680 |
daktyle | 656 |
czekolada mleczna | 607 |
awokado | 600 |
czekolada gorzka | 581 |
szpinak | 558 |
jarmuż | 530 |
orzechy włoskie | 500 |
kasza gryczana | 443 |
ziemniaki | 443 |
banany | 395 |
brokuły | 385 |
mięso z piersi kurczaka | 385 |
polędwica wołowa | 382 |
polędwica sopocka | 374 |
dorsz świeży | 356 |
burak | 348 |
schab wieprzowy | 343 |
keczup | 335 |
seler | 320 |
pomidory | 282 |
chleb żytni razowy | 279 |
makrela wędzona | 275 |
morele | 275 |
sok pomidorowy | 260 |
kapusta biała | 228 |
pomarańcze | 181 |
mleko 2% tł. | 141 |
jabłko | 134 |
jaja kurze całe | 133 |
arbuz | 130 |
ogórek | 125 |
kajzerki | 116 |
ser twarogowy półtłusty | 113 |
mąka pszenna typ 500 | 110 |
ser brie pełnotłusty | 100 |
ser gouda tłusty | 83 |
Co warto wiedzieć o najlepszych źródłach potasu w żywności
Ile potasu powinno się spożywać dziennie?
Dobowe zapotrzebowania na potas wynosi 4700 mg.
Jak najbezpieczniej utrzymać właściwy poziom potasu?
Najbezpieczniejszym sposobem utrzymania właściwego poziomu potasu w organizmie jest dieta bogata w warzywa i owoce.
Jakie są najlepsze źródła potasu w żywności?
Największe ilości potasu pochodzą z suchych nasion roślin strączkowych, orzechów, suszonych owoców, kakao, warzyw i owoców.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!