Kurkuma od tysięcy lat jako jest używana w Indiach jako przyprawa i zioło lecznicze. Pomaga na trawienie i na przeziębienia, ale właściwości zdrowotne kurkumy są znacznie szersze. Sprawdź, jakie ma działanie prozdrowotne i jak używać kurkumy, żeby w pełni wykorzystać jej lecznicze własności.
Właściwości zdrowotne kurkumy
Właściwości zdrowotne kurkuma zawdzięcza kurkuminie, polifenolowi, który nadaje jej piękny żółty kolor. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem i ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
W ajurwedzie, tradycyjnej medycynie indyjskiej od tysięcy lat używa się kurkumy, między innymi jako środka poprawiającego trawienie. Współczesne badania potwierdzają, że zmniejsza skurcze jelit i wzdęcia.
Według licznych badań kurkumina spowalnia rozwój nowotworów. Prowadzone są także badania nad wykorzystywaniem jej w zapobieganiu demencji i chorobie Alzheimera.
Według źródeł amerykańskich istnieją dowody na to, że kurkumina może wzmocnić neuroprzekaźniki mózgu, serotoninę i dopaminę, wspierając obszary mózgu uczestniczące w uczeniu się i zapamiętywaniu, a także łagodzić objawy depresji. Jest pomocna w zwalczaniu różnych procesów zwyrodnieniowych w mózgu. Ponieważ pomaga w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych i zwalcza wolne rodniki, może opóźniać starzenie się organizmu i zwalczać przewlekłe choroby związane z wiekiem.
Kurkuma najlepiej z pieprzem i tłuszczem
Używając kurkumy w kuchni, trzeba wiedzieć, że najcenniejszy składnik kurkumy – kurkumina – znacznie lepiej wchłania się z piperyną zawartą np. w czarnym pieprzu. Badania wskazują, że piperyna zwiększa wchłanianie kurkuminy o 2000%. Piperyna ułatwia przenikanie kurkuminy przez ścianę jelita do krwiobiegu, a także spowalnia rozkład kurkuminy przez wątrobę, zwiększając jej poziom we krwi. W efekcie połączenie kurkuminy z piperyną zwiększa jej potencjalne korzyści zdrowotne. Używając kurkumy jako przyprawy do potraw, zawsze warto dodać szczyptę czarnego pieprzu, żeby zwiększyć przyswajanie kurkuminy. Ponieważ kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach, spożywanie jej z tłuszczem może zwiększyć wchłanianie. Uważa się też, że kurkuma lepiej działa, jeśli jest podgrzewana przez co najmniej kilka minut. Dlatego do potraw najlepiej dodawać ją w trakcie gotowania. Warto też przygotować sobie pastę z kurkumy i mieć ją pod ręką w lodówce. Można ją dodawać do gotowych potraw, a także używać w celach zdrowotnych, np. na bolące gardło.
Jak jej używać
Kurkuma jest składnikiem popularnej przyprawy curry, której nadaje żółty kolor. Jednak jej zastosowanie w kuchni jest znaczne szersze – kurkumę można dodawać niemal do każdej potrawy. Świeże kłącze, zwłaszcza w duecie z imbirem, da egzotyczny posmak koktajlom, sokom i smoothie. W postaci sproszkowanej doda koloru i smaku potrawom z ryżu i kaszy, a także każdej, dosłownie każdej zupie. Trzeba tylko pamiętać, by na początku przygody z kurkumą dodawać jej do potraw z umiarem, żeby nie zdominowała smaku potrawy. Do zupy np. można dodać pół łyżeczki od herbaty i do tego koniecznie szczyptę czarnego pieprzu.
Kurkuma będzie także świetnym dodatkiem do ryżu na słodko czy do ciasta, np. drożdżowego – jeśli chcemy dodać mu koloru. Jednocześnie zaostrzy smak wszelkich zup i nada im apetycznego wyglądu – rosół czy kapuśniak z odrobiną kurkumy wygląda naprawdę smakowicie.
W sezonie grypowym warto przyrządzać rozgrzewające złote mleko z kurkumą – pomaga na przeziębienia i inne infekcje, a do tego poprawia nastrój. Zobacz przepis na złote mleko z kurkumą.
Kurkumę, zarówno świeżą, jak i sproszkowaną czy w postaci pasty (zobacz przepis na pastę z kurkumy), można też dodawać do różnego rodzaju herbatek (zobacz przepis na ajurwedyjską herbatkę detoksykującą).
Kosmetyczne działanie kurkumy
Kurkuma ma też zastosowanie w kosmetyce. Hinduski używają kurkumy do maseczek, które o działają odżywczo, wygładzająco i ujednolicają koloryt skóry. W arjurwedzie wykorzystuje się właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne kurkumy przy trądziku, egzemie i innych chorobach skóry. Zobacz przepis na odżywczą i łagodzącą maseczkę z kurkumy – można ją robić w różnych wariantach, z różnymi dodatkami w zależności od rodzaju cery i potrzeb.
Przeczytaj też:
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Co warto wiedzieć o właściwościach zdrowotnych kurkumy
Jakiej substancji kurkuma zawdzięcza swoje właściwości zdrowotne?
Właściwości zdrowotne kurkuma zawdzięcza kurkuminie, polifenolowi, który nadaje jej piękny żółty kolor.
Jak działa kurkumina?
Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem i ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Czy to prawda, że do kurkumy dobrze jest dodawać czarnego pieprzu?
Kurkumina – najcenniejszy składnik kurkumy – znacznie lepiej wchłania się z piperyną zawartą np. w czarnym pieprzu. Piperyna zwiększa wchłanianie kurkuminy o 2000%.