Śledzie po kaszubsku, po cygańsku w śmietanie, oleju a może z żurawiną? Sprawdź nasze przepisy na danie idealne na wielkanocny stół. Prezentujemy 5 przepisów na śledzie na Wielkanoc: wybór redakcji Radia Pogoda.
Spis treści:
Wiele osób nie może wyobrazić sobie świąt wielkanocnych lub Bożego Narodzenia bez śledzi. A przecież istnieje mnóstwo sposobów na przyrządzenie z tej ryby pysznego i zdrowego dania również na co dzień. Ze względu jednak na zbliżającą się Wielkanoc proponujemy 5 przepisów na śledzie – każdy znajdzie tu coś dla siebie!
Sprawdź też: 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Wybór redakcji Radia Pogoda
Śledzie w oleju lnianym
Olej lniany to dobre źródło kwasów omega 3. Należy jednak pamiętać, by kupować tylko w miejscach, gdzie jest on prawidłowo przechowywany w lodówce. Pamiętaj, by najpóźniej do 3 miesięcy po otwarciu zużyć olej, bo po tym czasie traci on swoje właściwości zdrowotne. Olej ten ma specyficzny posmak, który nie wszystkim odpowiada – w naszym przepisie zniwelują go korzenne przyprawy.
Składniki:
- 10 filetów śledzia z solanki;
- 200 ml oleju lnianego;
- 3 cebule;
- 6 goździków;
- 6 liści laurowych;
- 10 kulek ziela angielskiego;
- łyżka pieprzu w całości;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 2 łyżki octu winnego;
- sól.
Sposób przygotowania:
Śledzie mocz w wodzie przez całą noc, a jeśli robisz to w ciągu dnia, zmień im co parę godzin wodę. Następnie osusz śledzie papierowym ręcznikiem, a każdy filet pokrój na 4 kawałki. Cebulę pokrój w pióra i posól, zalej sokiem cytrynowym i octem winnym po czym odstaw na pół godziny tak, aby puściła soki.
Weź duży słoik i układaj w nim na przemian cebulę, przyprawy i śledzie, a następnie zalej wszystko olejem tak, by olej przykrył śledzie i przyprawy. Słoik zakręć i odstaw na kilka dni do lodówki. Po tym czasie danie będzie gotowe do podania.
Zobacz: Oleje do kuchennych zastosowań: do czego się nadają, a do czego nie [Sprawdź]
Śledzie po kaszubsku
Składniki:
- pół kilograma śledzi typu matjas;
- ocet;
- 2 cebule;
- olej roślinny;
- suszone śliwki;
- koncentrat pomidorowy;
- 2 kiszone ogórki;
- majeranek, liść laurowy i ziele angielskie;
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
Opłucz filety śledziowe kilkakrotnie wodą, by pozbyć się soli. Odstaw w wodzie na kilka godzin, zmieniając co jakiś czas wodę. (Zamiast tego możesz moczyć filety w mleku przez około 2 godziny). Teraz wysusz filety i pokrój je na drobne kawałki. Ogórki obierz i pokrój w kostkę.
Cebule pokrój w piórka i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Teraz dodaj mielony pieprz, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie i smaż całość przez około 2 minuty. Następnie dodaj do patelni garść posiekanych suszonych śliwek, smaż przez kolejne 2 minuty i dodaj pokrojone ogórki i 3 łyżki koncentratu pomidorowego i przez chwilę podsmażaj całość. Po ostudzeniu układaj warstwami ze śledziami w szklanym naczyniu. Całość wstaw do lodówki, by smaki się przegryzły. I gotowe!
Sprawdź: Tradycyjny mazurek wielkanocny – prosty przepis dla każdego
Śledzie w śmietanie
Tradycyjna potrawa, z którą każdy – nawet osoba na co dzień unikająca kuchennych wyzwań – powinna bez problemu dać sobie radę.
Składniki:
- pół kilograma śledzi, najlepiej typu matias (około 7 filetów);
- 2 cebule;
- 2 jabłka;
- pół litra mleka do wymoczenia śledzi;
- 300 ml kwaśniej śmietanki 18%;
- posiekany koperek lub pietruszka;
- przyprawy: sól, pieprz cukier.
Sposób przygotowania:
Opłucz filety śledziowe wodą, po czym zanurz w mleku na minimum 2 godziny. Następnie osusz śledzie papierowym ręcznikiem i pokrój je na drobne kawałki. Cebulę i jabłka pokrój w kostkę, następnie dodaj do tego śmietanę i wymieszaj. Dopraw solą, cukrem i pieprzem do smaku, dodaj też koperek lub pietruszkę. Tak przygotowanym sosem zalej śledzie i odstaw do lodówki na co najmniej kwadrans. I gotowe!
Zobacz: Pasztet wielkanocny w dwóch wersjach: przepis z mięsem i bez mięsa
Śledzie z żurawiną
Składniki:
- 4 filety śledziowe typu matjas w słonej zalewie;
- 6-7 liści laurowych;
- 8-10 ziaren ziela angielskiego;
- kilka ziaren czarnego pieprzu;
- olej rzepakowy;
- duża cebula, najlepiej cukrowa;
- ok. 2 łyżek musztardy;
- żurawina.
Sposób przygotowania:
Śledzie opłukujemy pod kranem z resztek zalewy i moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Po tym czasie ponownie opłukujemy pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy filet smarujemy od wewnętrznej strony musztardą, po czym kroimy na kawałki długości 3-4 centymetrów.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i blanszujemy: zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2-3 minuty, przelewam na sitku zimną wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Taka cebula jest zdecydowanie lżej strawna.
Układamy śledzie w słoiku, przetykając każdą warstwę cebulą, ziarnami ziela angielskiego, listkami laurowymi i pieprzem oraz żurawiną na wierzchu każdej warstwy. Ostatnią, wierzchnią warstwą powinna być cebula z przyprawami. Na koniec wszystko zalewamy olejem, tak żeby cebula i przyprawy były całkowicie przykryte. Słoik odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego!
Sprawdź też: Żurek wielkanocny [Przepis]
Śledzie po cygańsku
Coś dla miłośników sosu pomidorowego. Należy jednak pamiętać, że w przypadku tej potrawy najlepiej serwować ją na drugi dzień po przyrządzeniu – żeby wszystkie składniki dokładnie się przegryzły ze sobą.
Składniki:
- pół kilograma śledzi typu matjas
- 2 duże cebule
- 3 ogórki konserwowe
- 4 łyżki oleju lub oliwy
Składniki na sos:
- pół szklanki wody;
- 150 g ketchupu;
- 2 łyżeczki cukru;
- 1,5 łyżki octu;
- 1,5 łyżki oleju;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- 2 listki laurowe;
- pieprz, sól, papryka do smaku.
Sposób przygotowania:
Śledzie opłucz i zalej wodą na co najmniej 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. W tym czasie przygotuj sos. Wszystkie jego składniki wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Ogórki zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Tak podsmażoną cebulę razem z ogórkami dodaj do sosu.
Wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym filety, a następnie pokrój je na kawałki, takie na jeden kęs. Wymieszaj śledzie z ostudzonym sosem i odstaw na dobę do lodówki. Po tym czasie można podawać. Smacznego!
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Może Cię zainteresować: