Śledzie na Wielkanoc w pięciu wersjach [Przepis]
Strona główna » Śledzie na Wielkanoc: doskonałe rybne danie w pięciu odsłonach

Śledzie na Wielkanoc: doskonałe rybne danie w pięciu odsłonach

Śledzie po kaszubsku, po cygańsku w śmietanie, oleju a może z żurawiną? Sprawdź nasze przepisy na danie idealne na wielkanocny stół. Prezentujemy 5 przepisów na śledzie na Wielkanoc: wybór redakcji Radia Pogoda.

Wiele osób nie może wyobrazić sobie świąt wielkanocnych lub Bożego Narodzenia bez śledzi. A przecież istnieje mnóstwo sposobów na przyrządzenie z tej ryby pysznego i zdrowego dania również na co dzień. Ze względu jednak na zbliżającą się Wielkanoc proponujemy 5 przepisów na śledzie – każdy znajdzie tu coś dla siebie!

Sprawdź też: 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Wybór redakcji Radia Pogoda

Śledzie w oleju lnianym

Olej lniany to dobre źródło kwasów omega 3. Należy jednak pamiętać, by kupować tylko w miejscach, gdzie jest on prawidłowo przechowywany w lodówce. Pamiętaj, by najpóźniej do 3 miesięcy po otwarciu zużyć olej, bo po tym czasie traci on swoje właściwości zdrowotne. Olej ten ma specyficzny posmak, który nie wszystkim odpowiada – w naszym przepisie zniwelują go korzenne przyprawy.

Składniki:

  • 10 filetów śledzia z solanki;
  • 200 ml oleju lnianego;
  • 3 cebule;
  • 6 goździków;
  • 6 liści laurowych;
  • 10 kulek ziela angielskiego;
  • łyżka pieprzu w całości;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 2 łyżki octu winnego;
  • sól.

Sposób przygotowania:

Śledzie mocz w wodzie przez całą noc, a jeśli robisz to w ciągu dnia, zmień im co parę godzin wodę. Następnie osusz śledzie papierowym ręcznikiem, a każdy filet pokrój na 4 kawałki. Cebulę pokrój w pióra i posól, zalej sokiem cytrynowym i octem winnym po czym odstaw na pół godziny tak, aby puściła soki.

Weź duży słoik i układaj w nim na przemian cebulę, przyprawy i śledzie, a następnie zalej wszystko olejem tak, by olej przykrył śledzie i przyprawy. Słoik zakręć i odstaw na kilka dni do lodówki. Po tym czasie danie będzie gotowe do podania.

Zobacz: Oleje do kuchennych zastosowań: do czego się nadają, a do czego nie [Sprawdź]

Śledzie po kaszubsku

Składniki:

  • pół kilograma śledzi typu matjas;
  • ocet;
  • 2 cebule;
  • olej roślinny;
  • suszone śliwki;
  • koncentrat pomidorowy;
  • 2 kiszone ogórki;
  • majeranek, liść laurowy i ziele angielskie;
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

Opłucz filety śledziowe kilkakrotnie wodą, by pozbyć się soli. Odstaw w wodzie na kilka godzin, zmieniając co jakiś czas wodę. (Zamiast tego możesz moczyć filety w mleku przez około 2 godziny). Teraz wysusz filety i pokrój je na drobne kawałki. Ogórki obierz i pokrój w kostkę.

Cebule pokrój w piórka i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem. Teraz dodaj mielony pieprz, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie i smaż całość przez około 2 minuty. Następnie dodaj do patelni garść posiekanych suszonych śliwek, smaż przez kolejne 2 minuty i dodaj pokrojone ogórki i 3 łyżki koncentratu pomidorowego i przez chwilę podsmażaj całość. Po ostudzeniu układaj warstwami ze śledziami w szklanym naczyniu. Całość wstaw do lodówki, by smaki się przegryzły. I gotowe!

Sprawdź: Tradycyjny mazurek wielkanocny – prosty przepis dla każdego

Śledzie w śmietanie

Tradycyjna potrawa, z którą każdy – nawet osoba na co dzień unikająca kuchennych wyzwań – powinna bez problemu dać sobie radę.

Składniki:

  • pół kilograma śledzi, najlepiej typu matias (około 7 filetów);
  • 2 cebule;
  • 2 jabłka;
  • pół litra mleka do wymoczenia śledzi;
  • 300 ml kwaśniej śmietanki 18%;
  • posiekany koperek lub pietruszka;
  • przyprawy: sól, pieprz cukier.

Sposób przygotowania:

Opłucz filety śledziowe wodą, po czym zanurz w mleku na minimum 2 godziny. Następnie osusz śledzie papierowym ręcznikiem i pokrój je na drobne kawałki. Cebulę i jabłka pokrój w kostkę, następnie dodaj do tego śmietanę i wymieszaj. Dopraw solą, cukrem i pieprzem do smaku, dodaj też koperek lub pietruszkę. Tak przygotowanym sosem zalej śledzie i odstaw do lodówki na co najmniej kwadrans. I gotowe!

Zobacz: Pasztet wielkanocny w dwóch wersjach: przepis z mięsem i bez mięsa

Śledzie z żurawiną

Składniki:

  • 4 filety śledziowe typu matjas w słonej zalewie;
  • 6-7 liści laurowych;
  • 8-10 ziaren ziela angielskiego;
  • kilka ziaren czarnego pieprzu;
  • olej rzepakowy;
  • duża cebula, najlepiej cukrowa;
  • ok. 2 łyżek musztardy;
  • żurawina.

Sposób przygotowania:

Śledzie opłukujemy pod kranem z resztek zalewy i moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Po tym czasie ponownie opłukujemy pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy filet smarujemy od wewnętrznej strony musztardą, po czym kroimy na kawałki długości 3-4 centymetrów.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i blanszujemy: zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2-3 minuty, przelewam na sitku zimną wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Taka cebula jest zdecydowanie lżej strawna.

Układamy śledzie w słoiku, przetykając każdą warstwę cebulą, ziarnami ziela angielskiego, listkami laurowymi i pieprzem oraz żurawiną na wierzchu każdej warstwy. Ostatnią, wierzchnią warstwą powinna być cebula z przyprawami. Na koniec wszystko zalewamy olejem, tak żeby cebula i przyprawy były całkowicie przykryte. Słoik odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego!

Sprawdź też: Żurek wielkanocny [Przepis]

Śledzie po cygańsku

Coś dla miłośników sosu pomidorowego. Należy jednak pamiętać, że w przypadku tej potrawy najlepiej serwować ją na drugi dzień po przyrządzeniu – żeby wszystkie składniki dokładnie się przegryzły ze sobą.

Składniki:

  • pół kilograma śledzi typu matjas
  • 2 duże cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki oleju lub oliwy

Składniki na sos:

  • pół szklanki wody;
  • 150 g ketchupu;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 1,5 łyżki octu;
  • 1,5 łyżki oleju;
  • 5 ziaren ziela angielskiego;
  • 2 listki laurowe;
  • pieprz, sól, papryka do smaku.

Sposób przygotowania:

Śledzie opłucz i zalej wodą na co najmniej 2 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. W tym czasie przygotuj sos. Wszystkie jego składniki wrzuć do garnka i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Ogórki zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Tak podsmażoną cebulę razem z ogórkami dodaj do sosu.

Wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym filety, a następnie pokrój je na kawałki, takie na jeden kęs. Wymieszaj śledzie z ostudzonym sosem i odstaw na dobę do lodówki. Po tym czasie można podawać. Smacznego!

Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!

Może Cię zainteresować:

Zobacz więcej >