W XIX wieku pieczenie bab na Wielkanoc było poważnym i trudnym zadaniem. Zajmowało zazwyczaj cały dzień. Dziś jest nam zdecydowanie łatwiej, ale unoszący się w całym domu cudowny zapach świeżego drożdżowego ciasta zwiastuje nadchodzące święta tak samo jak sto lat temu.
Teraz dzięki mikserom, robotom kuchennym i piekarnikom przygotowanie ciasta na wielkanocną babę zajmie nie więcej niż godzinę. Oczywiście potrzeba jeszcze 2-3 godziny na wyrośnięcie ciasta i około godziny na pieczenie, ale w czasie gdy ciasto rośnie, możemy zając się czym innym.
- Przeczytaj też: Tradycyjny mazurek wielkanocny – prosty przepis dla każdego
Poniższy przepis to uwspółcześniona wersja „baby zwykłej” na Wielkanoc z popularnej XIX-wiecznej książki kucharskiej „Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych” (wydanie ósme z 1889 roku).
Dla ułatwienia przeliczyliśmy łuty, funty i garnce na bliższe nam gramy. Według oryginalnego przepisu przygotowanie i pieczenie bab zajmowało w zależności od jakości drożdży i temperatury otoczenia od 8 do 12 godzin. Po dodaniu każdego składnika ciasto trzeba było „wybijać co najmniej pół godziny”. Teraz jednak, jeśli mamy mikser z hakiem do wyrabiania ciasta i piekarnik – przygotowanie nie będzie aż tak pracochłonne.
- Wypróbuj też: Żur wielkanocny – przepis szefa kuchni
Kilka rad, żeby drożdżowa baba wielkanocna się udała
Autorzy „Praktycznego kucharza warszawskiego” podają wiele rad, żeby baba wielkanocna się udała. Przytaczamy kilka z nich:
- Głównym warunkiem udania się bab, jak i wszelkich ciast drożdżowych są same drożdże, potem suchość mąki, następnie wybijanie ciasta, w końcu utrafienie temperatury pieca.
- Wszelkie przyprawy do ciasta, jak: rodzynki, migdały, powinny być dzień przedtem przygotowane, cukier utarty i przesiany, migdały sparzone i utłuczone, a mąka przesuszona, przesiana i ogrzana.
- Jaja do ciasta trzeba starannie oddzielać od żółtek, a żółtka od zarodków, które „ociążają” ciasto.
- Lekkość i pulchność bab zależy od dobrego wybijania ciasta, które powinno być po domieszaniu każdej przyprawy wybijane przez pół godziny.
- Chcąc się przekonać, czy ciasto na baby jest dostatecznie gęste, trzeba wziąć ciasta w rękę, ścisnąć dobrze, jeżeli gałeczka z ciasta, która się nad ręką utworzy, nie opadnie, tylko stanie, wtenczas dobre jest, a jeżeli opadnie, to za rzadkie, trzeba dodać mąki.
- Po wsadzeniu do pieca, szczególnie delikatnych babek, trzeba wystrzegać się wstrząśnienia ich, aby nie opadły, przy wyjmowaniu tę samą zachować ostrożność.
Składniki
- 1 kg mąki
- 150 g drożdży
- 2 szklanki mleka
- 20 żółtek
- 300 g cukru
- 50 g siekanych migdałów
- otarta skórka z cytryny
- 100 g rodzynek
- 1,5 szklanki sklarowanego masła
- szczypta soli
- masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy
- ewentualnie na wierzch:
- cukier puder do posypania lub
- lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 1-2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania bab drożdżowych
- Przygotowujemy rozczyn z 2 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i ciepłego mleka. Mieszamy i zostawiamy na 15-20 minut, do czasu, aż zacznie rosnąć.
- Po tym czasie do rozczynu dodajemy po trochu mąkę, cukier, szczyptę soli, po jednym żółtku, cały czas wyrabiając ciasto mikserem z hakiem.
- Gdy zużyjemy już całą mąkę, cukier i żółtka, dodajemy siekane migdały, skórkę cytrynową i rodzynki. Dalej przez chwilę wyrabiamy ciasto mikserem.
- Na koniec wlewamy roztopione i przestudzone sklarowane masło i dalej dokładnie wyrabiamy ciasto.
- Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do większej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
- Po wyrośnięciu ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na części i przekładamy do wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą foremek. Foremki wypełniamy ciastem mniej więcej do połowy.
- Foremki z babami przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Baby powinny wyrosnąć mniej więcej do krawędzi foremek.
- Wyrośnięte baby wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Robimy to ostrożnie, unikając wstrząsów i przeciągów, żeby baby nie opadły.
- Pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone – patyczek wbity w środek baby powinien być suchy. Jeśli na patyczku zostaje wilgotne ciasto, dopiekamy jeszcze 5-10 minut i znów sprawdzamy patyczkiem, aż do skutku, czyli suchego patyczka.
- Upieczone ciasto delikatnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Znów unikamy wstrząsów i przeciągów – po upieczeniu gorąca baba też może opaść i wtedy będzie zakalec.
- Gdy baby przestygną, ostrożnie wyjmujemy je z foremek i możemy je posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Jak przygotować lukier do posmarowania baby
Mieszamy cukier puder z gorącą wodą i tak przygotowanym ciepłym lukrem smarujemy wierzch i boki przestudzonej baby.
Smacznego!
Przeczytaj też:
- Mazurek wielkanocny – tradycyjny [Przepis]
- Ciasta na wielkanocny stół – proste przepisy
- Pasztet wielkanocny – jak zrobić go z mięsa, a jak bez? [PRZEPIS]
- Sałatka owocowa na święta i na co dzień
- Sałatka jarzynowa z majonezem – przepis krok po kroku
3 komentarze
[…] Wiadomości […]
[…] Kuchnia […]
[…] Kuchnia […]