Wielkanoc bez pasztetu jest nie do pomyślenia. Aromat tej potrawy sprawia, że wiemy, że to już Święta. Pasztet klasyczny, wege, czy na szybko? Sprawdź, jak je zrobić. Wyjaśniamy, jak przyrządzić znakomity pasztet z mięsa oraz w wersji dla jaroszy.
Wraz ze zbliżającymi się świętami Wielkiej Nocy wiele osób szuka przepisów, dzięki którym będzie mógł ugościć bliskich i zaoferować im doskonały posiłek. Oprócz wielkanocnej klasyki, takiej jak żurek czy mazurki, dla wielu osób Wielkanoc nie może obejść się bez pasztetu. W tym tekście podajemy proste przepisy na to pyszne danie w różnych wersjach – każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Zobacz: Jak zrobić stroik na Wielkanoc? Porady dla każdego
Jaki jest pasztet idealny? Najlepiej wiedzą Francuzi.
Ta potrawa pojawiała się już w starożytnym Rzymie, ale to Francuzi doprowadzili ją do perfekcji. Francuscy kucharze sprowadzani byli na dwory całej Europy by zajmowali się przyrządzaniem pasztetów. Również polscy królowie korzystali z ich usług. To od nich wiemy, że idealny pasztet powinien być kruchy, ale się nie rozpadać, musi być soczysty, ale nie mokry a jego wierz ma być zarumieniony.
Sprawdź też: Jak się nie przejeść w święta? Co robić, gdy zjemy za dużo?
Wersja klasyczna dla mięsożerców
Pasztet to wiele mięs – wieprzowe z łopatki, wołowe, może być kurze lub boczek. Zaletą tej potrawy jest to, że można tam wrzucić te kawałki mięsa, które zostały nam w lodówce. Oprócz mięsa przyda się też pół kilo wątróbki na każdy kilogram mięsa. Mięso (bez wątróbki) obsmażamy na słoninie, zalewamy wodą i dusimy razem z przyprawami takimi jak liście laurowe, czosnek i ziele angielskie, Wątróbkę smażymy z cebulą i czekamy aż całość wystygnie. Wtedy mielimy wszystko razem dodając gotowane warzywa i namoczoną w mleku czerstwą bułkę. Do masy dokładamy jajka, sól pieprz i gałkę muszkatołową i porządnie ją mieszamy. Potem pieczemy w foremkach w 180 stopniach przez godzinę.
Pasztet w odsłonie wege
W wersji wege pasztetu mięso zastępujemy warzywami, najlepiej strączkowymi. Może to być fasola, ciecierzyca lub soczewica. Sprawdzą się też warzywa korzenne takie jak marchewka czy seler. Drobno skrojona marchew podsmażamy z cebulą, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości razem z ciecierzycą, soczewicą lub fasolą. Ważną rolę odgrywają tu przyprawy czyli pieprz, liść laurowy, ziele angielskie ale również papryka czy kurkuma. Gotujemy je tak, by dały się zblendować na pastę. Jeśli nie używamy jajek – rolę spoiwa odegra kasza jaglana, którą można gotować do bardzo miękkiej konsystencji. Wszystko mieszamy i pieczemy tak jak zwykły pasztet. Uwaga – taki pasztet kroimy dopiero po wystygnięciu.
Zobacz: Co jemy na śniadanie wielkanocne?.
Dla tych, którzy się spieszą
Nie masz czasu na gotowanie, czekanie aż ostygnie czy mielenie? Jest na to sposób. Kup zmielone mięso i wątróbkę. Mięso gotuj przez pół godziny z zielem angielskim liściem laurowym i pieprzem. Wątróbkę ugotuj oddzielnie, a potem zmiel i dodaj do mięsa. Dalej postępujemy jak z klasycznym pasztetem.
Z czym podawać pasztet?
Pasztet wielkanocny podajemy z ćwikłą z chrzanem lub z samym chrzanem, ale będzie do niego pasował również sos tatarski. Świetnie smakuje z żurawiną, czerwoną kapustą lub ogórkami konserwowymi czy też kiszonymi. W roli dodatku sprawdzi się również stara, dobra musztarda.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
ZOBACZ TEŻ:
2 komentarze
[…] Kuchnia […]
[…] Kuchnia […]