Sprawdź, jak ugotować pyszną zupę krem z maślaków. Bardzo prosty przepis, wymaga naprawdę niewiele pracy i składników, a efekt bardzo smakowity.
Zupę krem można zrobić z każdego rodzaju leśnych grzybów, ale ta z maślaków ma naprawdę niepowtarzalny smak i aromat. Do tego maślaki należą do pospolitych i niedrogich grzybów. Ci, którzy nie mają mało czasu, jesienią mogą kupić maślaki już oczyszczone i obrane – na targowiskach i bazarach zwykle jest ich dużo.
Składniki na zupę krem z maślaków
- ok. 500 g maślaków
- 2 średnie cebule
- 1 duża marchew
- 2 średnie ziemniaki – około 300 g
- 3 ząbki czosnku
- ok. 3 łyżek masła lub oliwy
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- ok. 100 ml gęstej śmietany (zwykłej lub wegańskiej, np. kokosowej) do zabielenia zupy (nie jest to konieczne)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- do podania dowolnie: grzanki z bułki, ziarna dyni lub słonecznika, , ew. płatki chili, natka pietruszki
Sposób przyrządzenia
- Przyrządzanie zupy kremu z maślaków zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli. Nie musimy się starać i kroić jej w piękną równą kostkę, ponieważ i tak wszystko zostanie zmiksowane.
- W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło lub oliwę i wrzucamy pokrojoną cebulę.
- Od razu siekamy lub przepuszczamy przez praskę czosnek i dodajemy do garnka. Mieszamy od czasu – cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić.
- Kroimy maślaki i dorzucamy do garnka z cebulą i czosnkiem, mieszamy.
- Obieramy i kroimy na kawałki marchewkę. Dodajemy do garnka, mieszamy.
- na koniec dorzucamy obrane i pokrojone ziemniaki. Smażymy wszystko razem jeszcze ok. 10-15 minut na małym ogniu, żeby nie przypalić składników.
- Dolewamy gorący bulion i gotujemy zupę pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i zabielamy gęstą śmietaną tradycyjną lub wegańską.
- Miksujemy wszystko blenderem – w zależności od upodobań albo na gładki aksamitny krem, albo z grudkami.
Zupę krem z maślaków podajemy tak, jak lubimy – możemy dodać grzanki, ulubione ziarna, np. nasiona słonecznika, posypać posiekaną natką pietruszki lub płatkami chili.
Smacznego!
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Sprawdź też:
- Pstrąg z grzybami – przepis
- Przepis na makaron z kurkami i dynią
- Tarta z grzybami leśnymi – przepis
- Przepis na placki z grzybami leśnymi
- Panierowane gąski – przepis na grzyby
- Rydze na maśle – przepis na grzyby
- Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
- Kania jak schabowy [PRZEPIS]