Tarta z grzybami leśnymi - przepis - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Tarta z grzybami leśnymi – przepis

Tarta z grzybami leśnymi – przepis

,

W sezonie grzybowym warto zaskoczyć gości nietypowym daniem. Nasza propozycja to tarta z grzybami leśnymi – koniecznie sprawdź ten przepis.

Świeże grzyby leśnie to niepowtarzalny aromat, który nada charakteru każdemu daniu. Można je dodać do zup i sosów, można je mrozić lub marynować. Dziś proponujemy coś wyjątkowego – tarta z grzybami leśnymi to danie wykwintne, przy czym wcale nie jest trudne. Będzie pyszna zarówno ze świeżych grzybów, jak i z tych mrożonych.

Składniki na ciasto i farsz

Aby upiec tartę z grzybami leśnymi przygotuj:

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • jajko
  • 2 łyżki wody
  • sól

Składniki na farsz:

  • 400 g obranych grzybów
  • cebula
  • 3 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • szklanka śmietany
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Tarta z grzybami leśnymi – przepis

Zagnieć wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę i odstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie poszatkuj cebulę i zeszklij ją na maśle na patelni, dodaj do niej pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem a następnie odstaw do wystygnięcia. Zmiksuj jajka ze śmietaną i żółtym serem, dodaj do nich przestygłe grzyby z cebulą i wymieszaj dodając poszatkowaną natkę pietruszki. Ciastem wyłóż okrągłą formę okładając nim również brzegi, połóż na wierzch pergamin lub folię aluminiową a na to wysyp fasolę lub ryż – chodzi o to, żeby ciasto nie urosło. Piecz je w 180 stopniach przez 20 minut, po czym zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i na wierzch wylej farsz. Piecz około pół godziny w 180 stopniach.

ZOBACZ TEŻ:

Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.

Zobacz więcej >