W sezonie grzybowym warto zaskoczyć gości nietypowym daniem. Nasza propozycja to tarta z grzybami leśnymi – koniecznie sprawdź ten przepis.
Świeże grzyby leśnie to niepowtarzalny aromat, który nada charakteru każdemu daniu. Można je dodać do zup i sosów, można je mrozić lub marynować. Dziś proponujemy coś wyjątkowego – tarta z grzybami leśnymi to danie wykwintne, przy czym wcale nie jest trudne. Będzie pyszna zarówno ze świeżych grzybów, jak i z tych mrożonych.
Składniki na ciasto i farsz
Aby upiec tartę z grzybami leśnymi przygotuj:
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 200 g mąki
- jajko
- 2 łyżki wody
- sól
Składniki na farsz:
- 400 g obranych grzybów
- cebula
- 3 jajka
- 100 g sera żółtego
- szklanka śmietany
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Tarta z grzybami leśnymi – przepis
Zagnieć wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę i odstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie poszatkuj cebulę i zeszklij ją na maśle na patelni, dodaj do niej pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem a następnie odstaw do wystygnięcia. Zmiksuj jajka ze śmietaną i żółtym serem, dodaj do nich przestygłe grzyby z cebulą i wymieszaj dodając poszatkowaną natkę pietruszki. Ciastem wyłóż okrągłą formę okładając nim również brzegi, połóż na wierzch pergamin lub folię aluminiową a na to wysyp fasolę lub ryż – chodzi o to, żeby ciasto nie urosło. Piecz je w 180 stopniach przez 20 minut, po czym zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i na wierzch wylej farsz. Piecz około pół godziny w 180 stopniach.
ZOBACZ TEŻ:
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.