Najpierw grzybobranie, a potem… ucztowanie. Sprawdź nasz przepis na tradycyjny sos grzybowy ze świeżych grzybów leśnych.
Grzyby to podwójna przyjemność – najpierw przy zbieraniu, a potem przy jedzeniu. Sos grzybowy ze świeżych grzybów mamy okazję zjeść tylko w sezonie, więc korzystajmy z tego ile się da. Poniżej podajemy najbardziej tradycyjny, polski przepis na tę aromatyczną potrawę, która wcale nie jest skomplikowana, a nadają się do niej wszystkie świeżo zebrane grzyby.
Sos grzybowy ze świeżych grzybów – składniki
Aby przyrządzić sos, przygotuj:
- 400 gram świeżych grzybów
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- łyżka oleju
- pół szklanki bulionu
- ząbek czosnku
- 200 ml śmietanki 30% – 36%
- sól i pieprz
- natkę pietruszki
Sos grzybowy ze świeżych grzybów – przepis
Grzyby oczyść miękką szczoteczką lub szmatką, pokrój w paski, a cebulę i czosnek poszatkuj. Na patelni na maśle i oleju zeszklij cebulę, posól ją, a po kilku minutach dodaj do niej czosnek i zmaż jeszcze przez minutę. Następnie wysyp na patelnię grzyby i smaż je na dużym ogniu około 5 minut – patelnia musi być naprawdę gorąca, żeby grzyby się podsmażyły zanim puszczą sok. Po 5 minutach dolej bulion i duś pod przykryciem przez kolejnych 10 minut, ale już na małym ogniu. Następnie do sosu dodaj śmietanę, dopraw wszystko solą i pieprzem, posyp natką pietruszki. Jeśli wolisz bardziej kwaskowate smaki możesz dodać kilka kropel soku z cytryny.
Z czym podawać sos?
Sos grzybowy ze świeżych grzybów będzie pyszny z kopytkami lub kluskami, z makaronem czy też z plackami ziemniaczanymi. Będzie też znakomitym dodatkiem do pieczonego mięsa. Smacznego
ZOBACZ TEŻ:
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.
1 Komentarz
[…] Kuchnia […]