Dla wielu to może być smak zapamiętany z dzieciństwa – panierowane gąski. Poznaj prosty przepis na te grzyby i zaserwuj je rodzinie na kolację.
Gąski zielonki to charakterystyczne grzyby, które swoją nazwę zawdzięczają żółto – zielonemu kolorowi kapelusza. Znaleźć je niełatwo, ale warto, bo choć nie mają prawie żadnych wartości odżywczych, to jej walory smakowe w pełni to rekompensują. Panierowane gąski to bardzo prosty przepis na kotlety dla tych, którzy nie jadają mięsa ale i dla smakoszy grzybów.
Składniki
Aby zaserwować rodzinie panierowane gąski, przygotuj:
- 7 – 8 gąsek zielonek
- jajko
- 2 łyżki mleka
- mąkę
- bułkę tartą
- sól
- olej do smażenia
Przepis na panierowane gąski
Gąski oczyść i wypłucz, odetnij nóżki i wysusz na papierowym ręczniku. Jajko roztrzep z mlekiem, dodaj soli i pieprzu do smaku. Rozgrzej olej na patelni, a następnie każdy kapelusz obtocz w mące, zamocz w jajku z mlekiem i obtocz w bułce tartej. Smaż tak długo, aż panierka się zarumieni, wtedy wyłóż usmażone grzyby na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z tłuszczu. Panierowane gąski podawaj na świeżym pieczywie lub na sałacie.
ZOBACZ TEŻ:
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.