Panierowane gąski - przepis na grzyby - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Panierowane gąski – przepis na grzyby

Panierowane gąski – przepis na grzyby

,

Dla wielu to może być smak zapamiętany z dzieciństwa – panierowane gąski. Poznaj prosty przepis na te grzyby i zaserwuj je rodzinie na kolację.

Gąski zielonki to charakterystyczne grzyby, które swoją nazwę zawdzięczają żółto – zielonemu kolorowi kapelusza. Znaleźć je niełatwo, ale warto, bo choć nie mają prawie żadnych wartości odżywczych, to jej walory smakowe w pełni to rekompensują. Panierowane gąski to bardzo prosty przepis na kotlety dla tych, którzy nie jadają mięsa ale i dla smakoszy grzybów.

Składniki

Aby zaserwować rodzinie panierowane gąski, przygotuj:

  • 7 – 8 gąsek zielonek
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mąkę
  • bułkę tartą
  • sól
  • olej do smażenia

Przepis na panierowane gąski

Gąski oczyść i wypłucz, odetnij nóżki i wysusz na papierowym ręczniku. Jajko roztrzep z mlekiem, dodaj soli i pieprzu do smaku. Rozgrzej olej na patelni, a następnie każdy kapelusz obtocz w mące, zamocz w jajku z mlekiem i obtocz w bułce tartej. Smaż tak długo, aż panierka się zarumieni, wtedy wyłóż usmażone grzyby na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z tłuszczu. Panierowane gąski podawaj na świeżym pieczywie lub na sałacie.

ZOBACZ TEŻ:

Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >