Masz na rydza smaczek? Nic dziwnego. Koniecznie sprawdź nasz przepis na rydze na maśle – tu siła tkwi w prostocie.
Rydz to grzyb, który pojawia się nie tylko w lesie, ale także w przysłowiach. Wiadomo, że można być zdrowym jak rydz, ale też lepszy rydz niż nic. A jeśli dodamy jeszcze do niego masełko, czosnek i sól to da się już z nich zrobić rydze na maśle – to bardzo prosty przepis na grzyby. Warto przy tym dodać, że rydze mają mało kalorii, zawierają za to witaminy z grupy B, C, E i D a także wapń, żelazo, potas, magnez i wiele innych potrzebnych organizmowi soli mineralnych.
Składniki
Aby móc cieszyć podniebienie tym daniem, przygotuj:
- 300 g rydzów
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- sól
Rydze na maśle – przepis
Najpierw umyj grzyby i osusz je papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój na kawałki, odcinając wcześniej dolną część trzonu. Czosnek obierz i posiekaj. Do smażenia rydzów wybierz dużą patelnię i rozpuść na niej masło, dodaj czosnek i grzyby, posól. Smaż na średnim ogniu 4 minuty ciągle mieszając. Patelnia powinna być duża po to, żeby rydze jak najmniej się dotykały i aby nie zdążyły puścić soku, bo wtedy zaczną się dusić. Rydze na maśle podawaj ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego!
ZOBACZ TEŻ:
Uwaga! Dla wszystkich naszych Czytelników mamy coś naprawdę wyjątkowego. Przygotowaliśmy niezwykle ciekawe quizy z różnych kategorii. Największą niespodzianką jest to, że po rozwiązaniu quizu jest szansa na wygranie nawet 100 tys. złotych! Kliknij i sprawdź.