Przedstawiamy dwa łatwe w przyrządzeniu i wykwintne dania z łososia. Poznaj przepisy na zdrowy i sycący obiad.
Nie od dziś wiadomo, że ryba powinna stanowić uzupełnienie zdrowej diety. Niedawno pisaliśmy nawet o tym, jak dobroczynny wpływ na nasz organizm mają kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w rybach. Pora więc poznać dwa przepisy na danie z łososia.
Czytaj też: Więcej ryb – mniej astmy?
Łosoś z różowym winem
Składniki:
- 4 filety z łososia (około 170 g każdy);
- 1 butelka (750 ml) różowego wina;
- 3 łyżki masła;
- 3 łyżki mąki pszennej;
- 125 ml śmietany (18%);
- 3 łyżki siekanej szalotki;
- 1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
Opłucz i wysusz filety łososia. Do garnka lub dużej patelni wlej 500 ml różowego wina – doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Do gorącego wina włóż filety i duś przez 10 do 12 minut.
W osobnym rondelku roztop masło, dodaj do niego mąkę i smaż na wolnym ogniu przez 2 minuty. Po upływie tych 2 minut dodaj resztę wina oraz śmietanę – dodawaj ją ostrożnie, żeby się nie zważyła i cały czas mieszając. Kiedy sos zacznie gęstnieć dodaj do niego posiekaną szalotkę i bazylię i wymieszaj całość.
Gotowego łososia podawaj na talerzu, polanego sosem.
Łosoś z curry
Składniki:
- 4 filety z łososia (około 170 g każdy);
- 125 ml jogurtu naturalnego;
- 2 łyżeczki mąki pszennej;
- 1 łyżka curry w proszku;
- 2 łyżki bułki tartej;
- 2 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
W małej misce wymieszaj jogurt z curry i mąką. Następnie umieść filety łososia w naczyniu żaroodpornym i posmaruj je masą z miski. Całość posyp z wierzchu bułką tartą. Do naczynia żaroodpornego dodaj wodę wlaną wzdłuż brzegów naczynia.
Naczynie włóż do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz przez 15 minut. Gotowe danie najlepiej smakuje z gotowanym ryżem.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Warto przeczytać:
- Czy dieta wegańska jest zdrowa?
- Chleb – jak zrobić? [PROSTY PRZEPIS]
- Chleb pełnoziarnisty zdrowszy od białego – potwierdzają badania
- Panzanella – przepis na toskańską sałatkę z pomidorami i kaparami
- Zakwas buraczany nie tylko na Wigilię
- Sok z kiszonych buraków – właściwości, przepis
Dodaj komentarz