Zakwas buraczany jest niezbędny do przyrządzenia czerwonego barszczu na Wigilię. Jest bardzo zdrowy – dostarcza nam probiotyków, mnóstwa witamin i działa detoksykująco. Spróbuj przygotować zakwas samodzielnie i nie czekaj do Bożego Narodzenia – przecedzony zakwas z buraków możesz przechowywać przez kilka miesięcy w zamkniętej butelce w lodówce.
Zakwas buraczany możesz wykorzystywać nie tylko nie tylko do barszczu wigilijnego na Boże Narodzenie. Można go pić, zakwaszać zupy i dodawać do innych potraw, zastępując nim ocet lub sok z cytryny nie tylko w święta. Warto zawsze mieć zakwas pod ręką w lodówce.
Składniki zakwasu
- 1,5 kg buraków czerwonych, najlepiej podłużnych
- 2 litry przegotowanej wody
- 6 dużych ząbków czosnku (możesz dodać trochę więcej, jeśli lubisz czosnek)
- łyżka soli kamiennej niejodowanej
- kromka chleba razowego albo kilka łyżek soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty, albo jeśli mamy – kilka łyżek poprzedniego zakwasu
- ewentualnie, jeśli lubisz możesz dodać kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu
Sposób przygotowania zakwasu buraczanego

Przygotowujemy odpowiednie naczynie na zakwas – może to być odpowiednio duży garnek kamionkowy lub szklany słój. Naczynie myjemy i wyparzamy.
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ciasno układamy je w naczyniu do kiszenia, lekko ugniatając. Dodajemy obrane, przekrojone ząbki czosnku i ewentualne pozostałe przyprawy. Jeśli chcemy użyć razowego chleba – kromkę kładziemy na wierzch.
Do przegotowanej, najlepiej ciepłej wody dodajemy sól i sok z ogórków (jeśli używamy zamiast chleba), mieszamy i zalewamy ułożone w słoju lub garnku składniki. Woda powinna przykrywać wszystkie składniki, nic nie powinno wystawać, zwłaszcza chleb, bo może spleśnieć.
W słoju powinno zostać jeszcze trochę miejsca, ponieważ podczas procesu fermentacji na wierzchu będzie tworzyć się piana. Naczynie przykrywamy podwójnie złożoną gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Zaglądamy co jakiś czas, np. po 4 dniach i sprawdzamy, czy zakwas buraczany jest już gotowy.
Kiedy stwierdzimy, że jest już wystarczająco ukiszony, delikatnie zbieramy pianę z wierzchu (wyrzucamy) i przecedzamy zakwas przez bardzo gęste sitko. Zlewamy do czystych wyparzonych butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Ukiszone buraki i czosnek możemy wykorzystać do innych potraw, np. do sałatki.
Jeśli nie zależy nam, żeby zakwas ukisił się szybko, możemy nie dodawać chleba ani soku z ogórków czy kapusty. Najlepiej jest zostawiać kilka łyżek poprzedniego zakwasu i dodawać jako składnik przyspieszający kiszenie do kolejnego (wtedy nie dodajemy już ani chleba, ani soku).
Jeśli chcemy, żeby zakwas się szybciej ukisił i był bardziej kwaśny, możemy dodać łyżeczkę cukru.
Jak dodawać zakwas buraczany do barszczu
Zakwas buraczany dodajemy do barszczu lub innej zupy po zagotowaniu. Nie gotujemy barszczu z zakwasem, bo straci swój piękny czerwony kolor.
Sprawdź przepis na czerwony barszcz na Wigilię.
Szukasz chwili wytchnienia? Zrób sobie przerwę i włącz Radio Pogoda!
Co warto wiedzieć o zakwasie buraczanym
Czy zakwas buraczany jest zdrowy?
Zakwas buraczany działa detoksykująco i dostarcza nam probiotyków oraz mnóstwa witamin.
Jak długo można przechowywać zakwas buraczany?
Przecedzony zakwas z buraków możesz przechowywać przez kilka miesięcy w zamkniętej butelce w lodówce.
Do czego można użyć zakwasu buraczanego?
Na zakwasie buraczanym możemy oczywiście ugotować barszcz czerwony, ale także można go pić, zakwaszać nim zupy i dodawać do innych potraw, zastępując nim ocet lub sok z cytryny.
Przeczytaj też: