Chleb to symbol domowego ogniska, który znany jest ludzkości od tysiącleci. Zobacz, jak upiec go w domu.
Na początek cofnijmy się o 14 400 lat. To właśnie z tamtego czasu pochodzi bowiem najstarszy znany badaczom chleb. Jadano go już w starożytności, m.in. w Babilonii, Egipcie, Grecji oraz Cesarstwie Rzymskim. Co ciekawe, w starożytnej Grecji znano około 50 przepisów na różnego rodzaju chleby, w starożytnym Rzymie istniało ponad 300 piekarń, a w średniowieczu piekarze wypiekali aż 9 rodzajów pieczywa. Współczesne pieczywo różni się od tego wypiekanego w dawnych czasach: jest bardzo pulchne, dzięki czemu łatwiej je gryźć, a potem strawić. Natomiast warto zaznaczyć, że w niektórych krajach śródziemnomorskich (m.in. na Sycylii, w Grecji, Izraelu czy Turcji) wciąż utrzymuje się tradycja wypieku chleba niespulchnianego lub spulchnianego tylko w minimalnym stopniu.
Chleb – jak zrobić?
Ilu piekarzy tyle rodzajów chleba. Standardowo rozróżnia się chleb na:
- żytni (razowy i biały)
- mieszany żytnio-pszenny
- pszenny
Chleb zawiera aminokwasy, witaminy (w tym B1, B2, niacynę, witaminę E) oraz minerały, m.in. miedź, cynk i żelazo. Warto zaznaczyć, że ciemne pieczywo jest źródłem potasu, sodu, wapnia i fosforu. W czasie pandemii zachodni świat oszalał na punkcie chleba pieczonego samodzielnie w domu. Z powodu tej mody na sklepowych półkach zabrakło nawet w pewnym momencie drożdży. Przepisów na domowe pieczywo jest mnóstwo. Warto jednak na początek zacząć od czegoś prostego.
Przepis na chleb
Składniki:
500 g mąki pszennej, 500 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 4 łyżki płatków owsianych, 1,5 łyżeczki soli, 2 łyżki oleju, ewentualnie: garść ziaren np. słonecznika lub dyni, sezam, jajko, łyżka mleka
Jak zrobić:
Mąkę z solą wymieszać. Do dużego naczynia (najlepiej miski) dodać rozkruszone drożdże, cukier, płatki owsiane i wodę. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać olej i mąkę z solą. Wyrabiać przez chwilę drewnianą łyżką lub mikserem. Należy pamiętać, że ciasto ma być rzadkie. Na końcu dodać ziarna (jeśli mamy ochotę). Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. Opcjonalnie: wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku nastawionym na termoobieg przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu pozostawić chleb na ok. 5- 10 minut w formie do ostygnięcia. Następnie wyciągnąć z formy pozostawić na kratce aż do całkowitego ostygnięcia.
Podziel się swoją opinią! Zadzwoń do Radia Pogoda na 22 444 40 04.
Zobacz też:
1 Komentarz
[…] Porady […]