Amerykanie kochają jesień i wszystko, co z nią związane. To właśnie wtedy odbywa się ich ulubione święto – Halloween. Dzieci przebierają się za różne, zwariowane stwory, duchy i zmory i zaaferowane chodzą od domu w domu, w poszukiwaniu cukierków.
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!
Domy są przystrojone dyniowymi lampionami i innymi, strasznymi dekoracjami. Rodzice siadają z kolei na werandzie, popijając ich ulubioną kawę – „Pumpkin Spice Latte”. Czy jesteś ciekawy, jak smakuje ten napój? Wypróbuj nasz przepis!

Zobacz także: Przepis na błyskawiczne ciasto marchewkowe. Pyszne i zdrowe!
Właściwości zdrowotne i odżywcze dyni
Warto zauważyć, że dynie są wyjątkowo niskokaloryczne (100 g zawiera 34 kcal). Bardzo dobrze sprawdzą się więc dla osób, które planują zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Są dodatkowo świetnym źródłem białka, a także błonnika pokarmowego. Warzywa te zawierają mnóstwo witamin i minerałów takich jak: witaminy antyoksydacyjne – A, C i E, kwas foliowy i niacynę, wapń, magnez, selen, potas oraz cynk.
Dynie będą także doskonałym wsparciem leczenia cukrzycy. Okazało się bowiem, że eliminują lub znacząco zmniejszą dawki wstrzykiwanej insuliny. W miąższu dyni figolistnej znajduje się substancja odpowiedzialna za taki stan rzeczy – D-chiro-inozytol.
Dodatkowo warzywa te: obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu, a także dużym pokładom błonnika – redukują zaparcia. Ta pomarańczowa, witaminowa bomba wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dzięki obecnym w niej witaminom, wspomaga odporność naszego organizmu. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.
Zobacz także: Przepis na syrop z cebuli. Idealny na przeziębienie i odporność!
Pumpkin Spice Latte, czyli pikantna dyniowa latte
Przepis na dyniową kawę, został wymyślony stosunkowo niedawno, bo równo dwie dekady temu – w 2003. Jesienna ambrozja powstała na potrzeby amerykańskiej sieci kawiarni – „Starbucks”. Bazą Pumpkin Spice Latte jest intensywne, aromatyczne espresso. Drugim z głównych składników jest oczywiście dynia. Nie zapominajmy także o przyprawach korzennych, które nadadzą napojowi pewnej magicznej aury. Idealne wykończenie jest kawy jest kleks z bitej śmietany. Niebo w gębie!
Zobacz także: Przepis na tartę z gruszkami. Z migdałami będzie smakować wyśmienicie!
Przepis na dyniową kawę – składniki
Syrop dyniowy:
- 1 szklanka dyni pokrojonej w drobną kostkę (bez skóry i pestek),
- 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego (z puszki lub tubki),
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego,
- przyprawy: 1/3 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Zobacz także: Przepis na grzybowe creme brulee. Wykwintne danie, które zachwyci gości
Syrop Dyniowy – sposób przygotowania
- Do rondelka wlej 150 ml wody. Dodaj następnie przyprawy, wanilię i kawałki dyni.
- Zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj dynię pod przykryciem przez około 10 minut, aż całkowicie zmięknie.
- Ostatnim krokiem będzie dodanie skondensowanego mleka lub miodu i zmiksowanie całości za pomocą blendera lub miksera.
Zobacz także: Przepis na zupę borowikową. Smaki jesieni, których musisz spróbować!
Przepis na Pumpkin Spice Latte – sposób przygotowania
Najpierw należy zaparzyć swoją ulubioną kawę. Najlepiej sprawdzi się do tego espresso, lub americano (z ekspresu lub kawiarki). Następnym krokiem jest dodanie do napoju spienionego lub podgrzanego wcześniej z dwoma łyżkami syropu mleka. Jeśli chcesz uzyskać „piętrowy efekt” i zrobić warstwową kawę, należy do wysokiej szklanki ze spienionym mlekiem, wlać po ściance kawę, a następnie ciepły syrop. Ostatnim krokiem będzie kleks z bitej śmietany. Można posypać go cynamonem lub polać odrobiną dyniowego syropu.
Do przygotowania dyniowej kawy, nie potrzeba specjalnego syropu. Możesz także zblendować lub zmiksować upieczone wcześniej kawałki dyni z gorącą wodą, przyprawami oraz mlekiem skondensowanym.
Zobacz także: Przepis na bryzol z pieczarkami i cebulą. To kultowe danie było hitem PRL!
Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!