Przepis na syrop z cebuli. Idealny na przeziębienie i odporność! - Radio Pogoda - słuchaj radia
Strona główna » Przepis na syrop z cebuli. Idealny na przeziębienie i odporność!

Przepis na syrop z cebuli. Idealny na przeziębienie i odporność!

Syrop z cebuli to prosty i naturalny sposób na wzmocnienie odporności. Pomoże na katar i kaszel. Zobacz, jak zrobić go w domu. Oto przepis na syrop z cebuli.

,

Oto przepis na syrop z cebuli, czyli coś, co może uratować nas w obliczu choroby, a także wzmocnić naszą odporność i ustrzec przed przeziębieniem! Kiedyś serwowały nam go babcie i mamy jako niezawodny środek pochodzenia naturalnego. Wielu z nas zna go z dzieciństwa, kiedy w aptekach nie było aż takiego zatrzęsienia różnego rodzaju leków i suplementów diety.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

W sezonie grypowym i przeziębieniowym to właśnie syrop z cebuli był stosowany jako środek pierwszej pomocy. Wiedziały to tym nasze prababcie, babcie i mamy. Warto go również docenić dzisiaj. Głównym składnikiem syropu jest oczywiście cebula. To dzięki niej środek zawiera:

  • bakteriobójcze substancje, które są zdolne pokonać bakterie (nawet te odporne na antybiotyki)
  • minerały wzmacniające odporność takie jak siarka, magnez, krzem, cynk
  • witaminę C

Zobacz także: Przepis na tartę z gruszkami. Z migdałami będzie smakować wyśmienicie!

Przepis na syrop z cebuli — lista składników

Lista składników na syrop z cebuli nie jest długa. Potrzebujemy:

  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki miodu/cukru
  • imbir, cytryna, czosnek — opcjonalnie

Zobacz także: Przepis na makaron z kurkami. Pomysł na doskonały obiad

Przepis na syrop z cebuli – sposób przygotowania

  • Obrać i posiekać drobno cebule.
  • Włożyć do zamykanego naczynia (np. słoika) o pojemności około 400 ml.
  • Do cebuli dodać cztery łyżki jasnego, płynnego miodu np. lipowego albo cztery łyżki białego lub trzcinowego cukru. 
  • Syrop można uzupełnić także imbirem, cytryną lub czosnkiem.
  • Całość dokładnie wymieszać.
  • Naczynie przykryć i odstawić na dwie lub maksymalnie trzy doby.
  • W tym czasie cebula puści sok.
  • Następnie przecedzić sok i przelać do słoiczka lub butelki.

Zobacz także: Rozbudzi i rozsmakuje. Przepis na kawę z cynamonem i przyprawami korzennymi

Z podanych wyżej składników powinno wyjść ok. 150 ml syropu z cebuli. Warto pamiętać, że syrop ma dość rzadką konsystencję. Można go trzymać w lodówce do dwóch tygodni.

Kliknij tutaj i słuchaj naszego radia na żywo bez żadnych opłat na radiopogoda.pl!

Najpopularniejsze

Zobacz więcej >