Obecnie niewiele rzeczy kojarzy się bardziej z jesienią niż dynie i cynamon. O tej porze roku królują różne koktajle i kawy z tymi składnikami. Są pyszne, rozgrzewające i pobudzające. Poznajcie przepis na kawę z cynamonem i przyprawami korzennymi. Kawa ta znana jest także jako pumpkin spice latte, ponieważ jej kluczowym składnikiem jest dynia.
Zobacz także: Przepis na słynne, amerykańskie ciasto dyniowe. „Pumpkin pie” to prawdziwy hit jesieni!
Dynia, cynamon i inne przyprawy korzenne – skarbnice zdrowia
Dynia dostarczy nam wielu cennych składników odżywczych. Jest w niej dużo błonnika, witaminy C, A, K, witamin z grupy B, żelaza, wapnia i magnezu. Co ciekawe, to, a także fosfor i sód, znajdziemy w cynamonie oraz innych przyprawach korzennych, takich jak goździk, szafran, anyż czy kurkuma.
Jeśli połączymy dynię z cynamonem i pozostałymi przyprawami korzennymi, otrzymamy prawdziwą bombę witamin i minerałów. Zadziała antybakteryjnie, antynowotworowo, antyoksydacyjnie. Będzie to miało zbawienny wpływ na cerę, wzrok oraz układ nerwowy i odpornościowy.
Zobacz także: Pyszny i odżywczy. Nasz przepis na zapiekany makaron z selerem naciowym, porem i arrabiatą
Kawa z cynamonem i przyprawami korzennymi – składniki
Do przygotowania 4 porcji kawy potrzebujemy:
- 3/4 szklanki pokrojonej w małą kostkę obranej i wydrylowanej dyni,
- 2 szklanek mleka (2 lub 3,2%),
- 3 łyżek syropu klonowego,
- łyżeczki cynamonu,
- łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- szczypty gałki muszkatołowej,
- szczypty imbiru,
- szczypty zmielonych goździków,
- łyżeczki cukru waniliowego,
- kawy (5 espresso),
- bitej śmietany.
Zobacz także: Przepis na zupę z dyni Ewy Wachowicz. To danie zachwyci całą rodzinę!
Przepis na kawę z cynamonem i przyprawami korzennymi – sposób przygotowania
- Przygotowujemy purée lub mus z dyni: obieramy warzywo, drylujemy, kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy do miękkości w piekarniku (w 180 stopniach C przez 30 min). Jeszcze ciepłą dynię blendujemy z dodatkiem 1/2 mleka.
- Resztę mleka podgrzewamy w rondelku i dodajemy w międzyczasie purée dyniowe, syrop klonowy i przyprawy. Gotujemy przez 7 minut.
- Odstawiamy rondelek z gazu, miksujemy blenderem aż do delikatnego spienienia się.
- Przecedzamy przez sito, ponownie blendujemy i nalewamy po równo do kubków.
- Zaparzamy kawę i dodajemy do kubków.
- Na całość nakładamy porcję bitej śmietany i posypujemy cynamonem.
Zobacz także: Podbijał damskie serca w filmie „Dirty Dancing”. Patrick Swayze odszedł 14 lat temu
Dodaj komentarz